{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


PSBiH: Belkićev prijedlog nije dobio dovoljno glasova

F
13.6.2007. u 16:05
0
0
PSBiH: Belkićev prijedlog nije dobio dovoljno glasova
0
PSBiH: Belkićev prijedlog nije dobio dovoljno glasova
Zahtjev poslanika Beriza Belkića da se Prijedlog zakona o Memorijalnom centru "Srebrenica-Potočari", spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine razmatra po hitnom postupku upućen je Komisiji Kolegija na usaglašavanje jer na sjednici Predstavničkog doma državnog parlamenta u srijedu nije dobio potrebnu entitetsku većinu glasova.
Predloženim zakonom ustanovljava se Memorijalni centar "Srebrenica-Potočari", spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, čiji status i struktura se utvrđuju ovim zakonom.

U obrazloženju predloženog zakona se podsjeća da je na zahtjev porodica žrtava genocida u regiji Srebrenice 1995. godine visoki predstavnik svojom odlukom 2001. uspostavio Fondaciju Srebrenica-Potočari, spomen-obilježje i mezarje.

Fondaciji je također odlukom visokog predstavnika u vlasništvo dodijeljeno zemljište za mezarje, a nakon toga i cjelokupna bivša Tvornica akumulatora u Potočarima.

Osnivač Fondacije je visoki predstavnik i Fondacijom upravlja Upravni odbor, a organizacijsko-tehničke, finansijske i administrativne poslove obavlja služba Fondacije.

Porodice žrtava genocida već tri godine zahtijevaju da država preuzme odgovornost i upravljanje Memorijalnim centrom, navodi se između ostalog u obrazloženju.

Na usaglašavanje Komisiji Kolegija upućen je i zahtjev poslanika Ekrema Ajanovića da se razmatranje Prijedloga zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti razmatra po skraćenom postupku jer ni on nije dobio potrebnu entitetsku većinu.

Ajanović je, obrazlažući svoj zahtjev, kazao kako postoji međunarodna praksa koja nalaže donošenje ovog zakona.

U obrazloženju predloženog zakona se navodi da čak 11 zemalja EU-a te Švicarska propisuju negiranje holokausta i drugih vidova genocida ili zločina protiv čovječnosti kao krivično djelo za koje je pored novčanih kazni propisana kazna zatvora u minimalnom trajanju između osam dana i dvije godine i maksimalnom između dvije i 20 godina, zavisno od pojedine zemlje.

„S obzirom na to da se u svakom od ovih slučajeva, s izuzetkom Švicarske, radi o zemljama na čijem je teritoriju kao i u BiH počinjen genocid, relevantna međunarodna praksa, a pogotovo praksa zemalja sa sličnom historijskom situacijom poput situacije u našoj zemlji nalaže BiH usvajanje predloženog zakona,“ navodi se između ostalog u obrazloženju.

Komisija Kolegija pokušat će postići saglasnost i o prijedlogu zaključka koji je predložila poslanica Azra Hadžiahmetović povodom Zakona o izmjeni Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH.

Zaključkom se predviđa da Vijeće ministara BiH inicira pregovore s vladama entiteta i Brčko distrikta u cilju prevazilaženja konceptualnih razlika u pogledu rješavanja pitanja državne imovine, te da ovlasti Komisiju da nastavi svoj rad na izradi odgovarajućeg nacrta zakona na osnovu sporazuma između vlada nakon što bude postignut.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: