{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


PS BiH sutra i prekosutra o smjeni Lagumdžije, Ahmetovića i Kasumovića

F
21.10.2012. u 10:00
2
26
PS BiH sutra i prekosutra o smjeni Lagumdžije, Ahmetovića i Kasumovića
2
PS BiH sutra i prekosutra o smjeni Lagumdžije, Ahmetovića i Kasumovića
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi u ponedjeljak 22. oktobra, a Predstavnički dom u utorak 23. oktobra trebalo da razmatraju inicijative za smjenu nekoliko ministara u Vijeću ministara BiH.
Naime, na predloženom dnevnom redu sjednice Doma naroda državnog parlamenta je, između ostalog, potvrđivanje odluke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o smjeni ministara sigurnosti i odbrane BiH i zamjenika ministra finansija i trezora BiH, inače kadrova SDA.

Ova odluka bila je tema rasprave na sjednici Doma naroda PSBiH 19. jula, kada su je delegati iz SDA proglasili štetnom po vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda i cijeli slučaj upućen je Ustavnom sudu BiH.

Ustavni sud BiH je donio Odluku prema kojoj predložena odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o smjeni dva ministra i jednog zamjenika ministra u Vijeću ministara nije destruktivna za vitalni interes bošnjačkog naroda u BiH.

Predstavnički dom PSBiH bi na sjednici u utorak, između ostalog, trebalo da razmatra inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH razrješenjem ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, koju su predložili poslanici Kluba SNSD-a.

Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu državnog parlamenta 24. augusta uputio je ovu inicijativu u parlamentarnu proceduru.

U obrazloženju inicijative poslanika SNSD-a navodi se da postoji nekoliko razloga koji su ih opredijelili za podnošenje inicijative, a najveći se nalazi u činjenici da je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izvršio povredu Ustava kao i zakone BiH kada je Stalnoj misiji BiH pri UN-u izdao instrukciju da glasa o Rezoluciji o Siriji u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija koja je usvojena 3. augusta ove godine.

Dodaje se da je, na osnovu izdate instrukcije ministra, predstavnik BiH u UN-u glasao "za“ Rezoluciju iako nije imao stav Predsjedništva BiH.

U obrazloženju se navodi da je ministar vanjskih poslova „izašao iz okvira svojih nadležnosti, zloupotrijebio svoj položaj i grubo povrijedio Ustav BiH“.

Osim ovog glavnog razloga, Klub poslanika SNSD-a navodi da postoji i niz drugih razloga za ovu inicijativu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: