139 testiranih u HNK
21

Prvozaraženi u Mostaru i još jedan oboljeli od koronavirusa u teškom stanju

R. D.
Na konferenciji za medije Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona kazano je da se prvozaraženi koronavirusom u Mostaru nalazi u izuzetno teškom stanju. U teškom stanju je još jedan pacijent u ovom kantonu, a novozaraženi nisu registrirani.

Jurica Arapović, šef Odjela za infektologiju SKB Mostar, je kazao da je do sada testirano 139 osoba, od kojih je 17 pozitivno.

"Oboljeli su uglavnom iznad 30 i 50 godina, 65 posto su muškog spola. Neki su i asimptomatski. To su primarni kontakti prvooboljelog", kazao je Arapović te dodao da je prvozaraženi u teškom stanju, a još jedan pacijent u srednje teškom stanju.

Porodilja koja je zaražena koronavirusom je bolje, a Arapović je kazao da su na testiranju trenutno tri uzorka.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu 17 osoba je zaraženo koronavirusom, a postoje dva odvojena klastera, jedan u Mostaru i jedan u Konjicu.

Branko Drinovac, načelnik PU Mostar, kazao je i da se 73 osobe nisu pridržavale rješenja o saomizolaciji te su sačinjeni prekršajni nalozi.

Krizni štab je naredio zdravstvenim institucijama da otvore telefonske linije za socio-psihološku pomoć te Općoj bolnici u Konjicu da osigura uslove za liječenje lakših i srednje teških slučajeva zaraženih koronavirusom.