Ustanova sa 155 korisnika
49

Prvozaražena osoba u Stocu je radnica Doma za socijalno zbrinjavanje osoba s invaliditetom

G. Š.
Prvi slučaj koronavirusa u Stocu je registrovan kod radnice koja je zaposlena u "Domu za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba" u tom gradu.

Ovu informaciju je za Klix.ba potvrdio direktor navedenog doma Nikica Markić.

"Ona je iz Trebinja (RS), a svakodnevno na posao dolazi iz mjesta Berkovići (RS) iznad Stoca. Ona je mlađa osoba, oko 25 godina, i nije imala nikakve simptome koji bi upućivali na mogućnost zaraze", ističe Markić zabrinut zbog situacije koja je zadesila tu ustanovu.

Osobe koje su s njom imale blizak kontakt, kako naglašava, su poslane kući u izolaciju, a u prostorijama ustanove je provedena dezinfekcija te se provode sve potrebne mjere koje nalažu epidemiolozi i stručne službe.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Ona je rehabilitator-edukator i s korisnicima u tom odjelu je imala redovan kontakt, zbog toga će se sada svi štićenici testirati", kazao je Markić za Klix.ba.

No naglašava da zaražena radnica nije imala kontakt s gerijatrijom, odnosno odjelom na kojem su smještene stare i iznemogle osobe koje su i najugroženija kategorija.

Koronavirus je, kako nam je kazao, kod radnice stolačkog doma utvrđen nakon testiranja svih radnika, koje je naložio Štab civilne zatište Hercegovačko-neretvanskog kantona u staračkim domovima i sličnim ustanovama koje se brinu o nemoćnim osobama.

Od svih osoba koje su testirane u toj stolačkoj ustanovi, kako tvrdi Markić, niko više nije pozitivan, ali su bliski kontakti poslani u izolaciju te će im se testiranja kroz nekoliko dana ponoviti u dogovoru s epidemiolozima koji provode posebne mjere u toj ustanovi koja ima 155 korisnika.

Podsjetimo da je Hercegovačko-neretvanski kanton najugroženiji u FBiH s više od 200 zaraženih osoba, zbog čega nadležne institucije provode restriktivne mjere u borbi protiv širenja zaraze, među kojima je izdata i naredba da se testiraju radnici i korisnici svih staračkih domova i sličnih ustanova koje se brinu o nemoćnim osobama.

Zbog teškog epidemiološkog stanja kanton je 10. aprila zabranio kretanje građanima izvan mjesta prebivališta, što je svojevrsna mjera zaštite od daljnjeg širenja koronavirusa.