Ubistvo policajca 2007.
0

Prvooptužena Sabina Ćosić sposobna za proces

FENA
Iskazom sudske vještakinje medicinske struke dr. Alme Bravo-Mehmedbašić, koja je potvrdila postojanje procesne sposobnosti kod prvooptužene, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljeno suđenje Sabini Ćosić (1985.) i Damiru Dediću (1980.) za ubistvo bivšeg porotnika i policajca Bajre Frašte u februaru 2007. godine.

Nalaz i mišljenje vještakinje zatraženi su nakon što je prvooptužena Ćosić dostavila dopis Sudu u kojem je ustvrdila da se psihički ne osjeća dobro te da nije sposobna pratiti nastavak suđenja.

Stoga je, a u skladu s naredbom Suda izvršeno psihijatrijsko vještačenje, odnosno razgovor s prvooptuženom, te uvid u ranije vještačenje tima zaduženog za ocjenu njene uračunljivosti.

Vještakinja Bravo-Mehmedbašić smatra kako je Sabina Ćosić sposobna pratiti suđenje, uz konstataciju da ona (optužena) ne boluje od psihičkih poremećaja niti pokazuje znakove intelektualnog propadanja.

Istovremeno, navodi kako su kod optužene indicirani emocionalna nestabilnost i sklonost ka impulsivnom reagiranju, kao i određena doza anksioznosti i depresije, te da se to može reflektirati na njeno subjektivno raspoloženje, ali da je trenutno procesno sposobna.

S obzirom na to da je optužena Ćosić iskazala neslaganje da je ubuduće brani branitelj po službenoj dužnosti te najavila angažiranje izabranog branitelja, advokata Mirze Kovača, Sudsko vijeće je odlučilo da se u vezi s tim očituje do narednog ročišta, a po prijemu punomoći novog advokata, nakon čega bi trebale biti otklonjene ove procesne smetnje.

Zbog novonastale situacije na današnjem ročištu nije saslušan drugooptuženi Damir Dedić, iako je bilo planirano da da iskaz u svrhu vlastite odbrane.

Prema tužbenim navodima, Bajro Frašto je ubijen 2. februara 2007. hicima iz vatrenog oružja dok je silazio niz stepenice ispred stana u ulici Džamijska br. 2, općina Novo Sarajevo u koji ga su po prethodnom dogovoru pozvali optuženi.

Kako se u optužnici navodi, optužena Ćosić je ispalila dva hica iz pištolja "beretta" od kojih je jedan bio smrtonosan, nakon čega su Fraštino tijelo odvukli u haustor prizemlja stambene zgrade te potom s njega skinuli jaknu, prisvojili torbu koju je nosio sa sobom i oko 2.400 KM.

Optuženi su se potom udaljili taksivozilom u pravcu Ilidže, gdje su iznajmili sobu u hotelu "Green", skrivajući pištolj kojim je ubistvo počinjeno.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 13. april.