Dugogodišnja tradicija
37

Prvomajskom budnicom u Mostaru počelo obilježavanje praznika rada

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Prvomajskom budnicom Hrvatske glazbe Mostar jutros je u najvećem gradu na Neretvi počelo tradicionalno obilježavanje Međunarodnog praznika rada.

Puhački orkestar je jutros od šest sati marširanjem kroz grad budio građane zvucima poznatih svjetskih koračnica i pozivao na praznički uranak.

Prvomajska promenada je krenula ispred Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača, koračajući Liska ulicom, preko Bulevara do Starog mosta gdje su muzičari zastali kako bi se fotografirali. Nastavili su se kretati Titovom ulicom, pa Ulicom kralja Tomislava, da bi promenada nakon prolaska centrom grada završili na mjestu polaska gdje se nastavili druženje.

Članovi Hrvatske glazbe Mostar podsjećaju kako je ovo dugogodišnja tradicija, koju njeguju i na koju su građani Mostara navikli.

"Danas smo opet na ulicama i na ovaj naš tradicionalan način smo našim sugrađanima čestitali praznik rada", kažu članovi Hrvatske glazbe Mostar koja čuvaju tradiciju u Mostaru.

Svakog 1. maja više od 20 godina limeni orkestar prolazi kroz grad i na svoj način građanima i građankama čestita radnički praznik uz svjetski poznate koračnice.

Građani Mostara decenijama ih dočekuju uz pljesak, fotografiranje, pa čak i bacanjem cvijeća sa balkona.

Današnji praznik u Mostaru će se posebno slaviti, jer je u ovom gradu danas i sutra zabranjen rad trgovinama.

Mostar je prvi od većih gradova u BiH u kojem je rad nedjeljom zabranjen, kao i praznicima, a nakon dugo godina se vraća i sindikalno druženje uz tradicionalni grah.

Tako će danas na gradskoj šetnici u 12 sati grah građanima dijeliti gradonačelnik Mostara Mario Kordić pod čijim pokroviteljstvom se proslava i održava.

Međunarodnog praznika rada u Mostaru se inače slavi sa puno žara. Tako su se brojni građani i građanke već pripremili za odlazak na poznate prvomajske proslave uz roštilj, zabavu i druženje na izletištima u okolici Mostara.