Borba za prava radnika
630

Prvomajski protest sutra u Tuzli: Nije vrijeme za slavlje jer su radnici u BiH robovi

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Sindikat solidarnosti TK sutra će u Tuzli upriličiti prvomajski protest kako bi se ukazalo na katastrofalno stanje u Bosni i Hercegovini. Iz ovog sindikata poručuju da nije vrijeme za slavlje, već za proteste, jer su radnici u BiH robovi.

Okupljanje građana će biti upriličeno sutra u 11 sati ispred platoa zgrade Soda So u Tuzli, nekadašnjeg sjedišta Vlade Tuzlanskog kantona koja je s vlasti svrgnuta 2014. godine u vrijeme masovnih demonstracija. Iz Sindikata solidarnosti TK kažu da je danas stanje znatno lošije nego te godine kada je i zapaljena grada Soda So.

"Ne znam šta će se slaviti u najsiromašnijoj državi u Evropi, gdje imate najmanje 10.000 radnika kojima nije uvezan radni staž. Danas su radnici u najtežem položaju od rata pa na ovamo, a tu su dospjeli zbog izdaje krovnih i granskih sindikata. Oni su zbog fotelja i privilegija izdali radničku klasu, a pojedinci u tim sindikatima su poput naših političara koji su privatizirali državu, smatrajući je svojim vlasništvom", rekao je predsjednik Sindikata solidarnosti TK Sakib Kopić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Sindikat solidarnosti sutra će jedini u BiH podići svog glas protiv trenutnog stanja u državi, a za sve učesnike pored prigodnog programa bit će upriličeno i posluživanje graha.

"Jedini ćemo u BiH obilježavati 1. maj na ovakav način, a kada je riječ o odzivu građana, moram reći da to neće biti naša sramota. Koliko god da dođe mi ćemo biti tu, ali to će biti sramota onih koji na Facebooku iskazuju svoju snagu, umjesto da dođu na proteste i na takav način pokušamo promijeniti stanje", nastavio je Kopić.

Predsjednik Sindikata solidarnosti TK naglašava da boljitka nema u ovoj državi dok se sve progresivne snage ne probude i stvari uzmu u svoje ruke.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Mi nismo za rušenje i paljenje, jer i na druge načine se mogu ostvariti prava za promjene. Jednostavno, u BiH je potrebna revolucija, a dok se to ne desi stanje nam može biti samo lošije. Radnici u BiH danas nemaju nikakva prava, oni su klasični robovi. Oni imaju pravo samo da rade, proizvode i stvaraju, a za plaće, godišnji odmor, prijevoz i topli obrok ne smiju ni pitati", dodao je Kopić te naglasio da je posebno težak položaj radničke klase u privatnom sektoru.

Za razliku od ranijih godina sada učesnici protesta neće ići ispred trenutnog sjedišta Vlade Tuzlanskog kantona, s obzirom na to da je 1. maj neradni dan u BiH.