BiH
0

Prvog dana ekshumirano 12 posmrtnih ostataka na Bežanijskom groblju

FENA
Beograd
Beograd
Komisija Vlade Srbije za nestale osobe u utorak je ekshumirala prvih 12 od ukupno 58 posmrtnih ostataka N. N. osoba koje su sahranjene na Bežanijskom groblju, a za koje se pretpostavlja da su stradale tokom ratnih sukoba 1991.-1995. godine na prostoru bivše SFRJ.

Ekshumacije posmrtnih ostataka stradalih, čija su tijela prije 15 godina do Beograda doplutala Dunavom i Savom, obavljaju srbijanski patolozi, u prisustvu kolega iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i forenzičara Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Kako je izjavio direktor Instituta za sudsku medicinu prof. dr. Branimir Aleksandrić, svih 58 N. N. ostataka koji su sahranjeni na Bežanijskom groblju, kao i četiri N. N. osobe sahranjene na groblju Orlovača, bit će ekshumirane radi uzimanja uzoraka za DNK analizu, odnosno identifikacije.

"DNK će se raditi u laboratoriju ICMP-a, a paralelno i na institutima za sudsku medicinu u Zagrebu i Beogradu, poslije čega će se izvršiti identifikacija", rekao je dr. Aleksandrić.

Prema riječima predsjednika Komisije Vlade Srbije za nestale Veljka Odalovića, s obzirom na to da su tijela dolazila rječnim tokom, "osnovna je pretpostavka da se radi o stradalima u ratnim sukobima".

Početkom naredne godine mogu se očekivati prvi rezultati DNK analiza, rekao je Odalović.

Predsjednik Povjerenstva Hrvatske za nestale osobe Ivan Grujić podsjetio je da su procesi ekshumacija započeti još poslije zaključenja Dejtonskog sporazuma i da je do sada u Srbiji ekshumirano oko 200 posmrtnih ostataka čija je identifikacija urađena, a radilo se o osobama sa hrvatskih potražnih lista nestalih.

"Izuzetno je važno što nam je prezentirana i dokumentacija koja se odnosi na N. N. pokopane osobe iz koje se vidi da se u većini slučajeva radi o nasilnoj smrti. Ne možemo reći o kome broju nestalih s našeg ili vašeg spiska se radi, što će tek utvrditi analize", rekao je Grujić.

Direktor Kancelarije za nestale RS-a Milan Bogdanić podsjetio je da je Vlada tog bh. entiteta do sada dala odgovore za 28 osoba koja su ekshumirana na području RS-a.

"Istovremeno, na spiskovima nestalih još imamo 31 osobu s područja Podrinja i 105 osoba s područja Pounja, pa pretpostavljamo da je jedan dio stradalih plovnim putem stizao i do Beograda", podsjetio je Bogdanić.

Predsjednik Komisije za nestale BiH Marko Jurišić također je izrazio sumnju da među identifikovanima može biti i Bošnjaka i "drugih građana Bosne i Hercegovine".

Član Komisije za nestale Vlade Srbije Gvozden Gagić potvrdio je Tanjugu da se završetak ekshumacije svih 58 N. N. posmrtnih ostataka očekuje za sedmicu dana, kada će se prijeći na groblje Orlovača, gdje imaju još četiri grobna mjesta s oznakama N. N.