BiH
0

Prvo uzimanje krvnih uzoraka za registar Banke koštane srži

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Uzimanje krvnih uzoraka za formiranje registra Banke koštane srži bit će organizovano u srijedu, ispred Katedrale u Sarajevu, od 17 do 22 sati.

Organizatori akcije NVO Mala su pozvali građane da daju svoju krv, jer će ih samo jedna kap uvesti u veliku porodicu donora.

"Samo jedna kap krvi spasit će nečiji život i vratiti osmijeh na lice. Pokažimo da jedna mala zemlja može napraviti velike stvari", poručili su iz Male.

Na ovaj način donatori su saglasni da nekome spase život tako što če dati krv, ili ili tako što će biti podvrgnuti operativnom zahvatu kako bi im iz karlične kosti bio uzet uzorak koštane srži koji nekome može spasiti život.

"Naravno, ljudi koji se učlane u naš registar mogu kasnije i odbiti da se podvrgnu operaciji, ili da daju krv, ali to je put da oni uđu u registar donatora koji su spremni nekome spasiti život. Na ovaj način naša zemlja kreće prema uključivanju u evropsku i svjetsku mrežu donatora, kako bi i bh. pacijenti mogli koristiti uzorke koštane srži iz cijelog svijeta", kazala je nedavno projekt menadžerica NVO Mala Amela Sućeska.

Registar bh. Banke koštane srži će biti gotov u digatlnom obliku već do kraja ove godine.

Nakon provedene akcije prikupljanja uzoraka krvi pred Katedralom, akcija će biti nastavljena u svim sarajevskim općinama, a potom i u općinama širom naše zemlje. Uzorke krvi će uzimati privatni medicinski laboratorij koji ima punktove na Ilidži i u općini Centar u Sarajevu.