BiH
0

Prvo svečano postrojavanje Brigade taktičke podrške OS BiH

FENA
U prisustvu najviših dužnosnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga (OS) Bosne i Hercegovine, te predstavnika civilnih vlasti i međunarodnih zvaničnika (OSCE-a OHR-a, NATO-a i EUFOR-a) danas je u kasarni Rajlovac kraj Sarajeva izvršeno prvo svečano postrojavanje Brigade taktičke podrške OSBiH.

Ustroj ove elitne formacije, kompatibilne i interoperabilne s NATO - standardima i konceptom kolektivne sigurnosti predstavlja završnu etapu u sektoru odbrambene reforme, te korak usmjeren ka punoj implementaciji Zakona o odbrani BiH i Odluke Predsjedništva BiH o veličini, strukturi i lokacijama OSBiH.

Na značaj ustroja jedinice, koja svojim multietničkim sastavom i misijom najpotpunije odražava ciljeve odbrambene reforme, ukazali su zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Sifet Podžić.

Obraćajući se sudionicima svečanosti istaknuli su kako ustroj, personalna popuna Brigade taktičke podrške OSBiH i njeno tehničko opremanje predstavljaju potvrdu opredijeljenosti BiH na putu približavanja evroatlantskim integracijma i punopravnom članstvu u NATO-u.

U tom kontekstu, iskazana je zahvalnost NATO-u i Vladi Sjedinjenih Američkih Država za doprinos reformskom procesu koji je BiH uveo u članstvo "Partnerstva za mir".

Sudionike svečanog postrojavanja pozdravio je i komandant Brigade brigadir Esad Šejtanić, istaknuvši odlučnost pripadnika ove jedinice da vlastitom profesionalnošću doprinesu ostvarenju misije OSBiH.

Prigodnim obraćanjima, prethodila je svečana smotra Brigade taktičke podrške koju je izvršio ministar odbrane BiH Selmo Cikotić u pratnji zamjenika ministra odbrane Marine Pendeš i Igora Crnadaka i načelnika Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnika Sifeta Podžića.

Brigada taktičke podrške OSBiH predstavlja najkompleksniju formaciju unutar OS u kojoj su zastupljeni gotovo svi rodovi vojske i jedinice - pješadijske, oklopno-mehanizirane, inžinjerijske, te jedinice veze, ABH-zaštite, elektronskog izviđanja i vojno-obavještajne, locirane na različitim mjestima širom Bosne i Hercegovine.

Svečanosti u Rajlovcu prisustvovao je i prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian koji je u vrijeme početka odbrambene reforme bio vojni savjetnik komandanta NATO-štaba u Sarajevu, a kasnije kopredsjedavajući Komisije za reformu odbrane.