Valentin Inzko
0

'Prvo integracija BiH, pa onda ulazak u EU'

Sarajevo-x.com
Lideri u BiH trebali bi iskoristiti financijsku krizu kao priliku za sprovođenje ključnih ekonomskih reformi, izjavio je visoki predstavnik Valentin Inzko.

Kriza je vrijeme šansi, kao i vrijeme promjene, kazao je Inzko. Upozorio je da samo jedinstveni pristup lidera sva tri naroda u BiH mogu donijeti rezultate u evropskim integracijama, prenosi FTV.

BiH se može integrirati u EU samo ako se sama prethodno integrira, upozorio je visoki predstavnik.

Inzko je jučer izjavio je da bi promjene Ustava BiH, iako nisu uslov za zatvaranje OHR-a, mogle pokazati da BiH ima stabilnu političku situaciju.

"Ustavne promjene nisu moj lični prioritet, niti je to uslov za zatvaranje ili transformisanje OHR-a. Međutim, tu je drugi uslov koji govori o tome da BiH treba da ima stabilnu političku situaciju. Mislim da bi najsjajniji dokaz da je politička situacija stabilna bio kada bi došlo do promjene Ustava", rekao je Incko i istakao da bi to bio fenomenalan signal međunarodnoj zajednici da BiH može vlastitim snagama da mijenja Ustav.

Inzko je dodao i da bi ustavne promjene domaći čelnici mogli dogovoriti sami, a OHR bi mogao "nešto u pozadini olakšati, ako bi oni to željeli".

On je istakao da nije na njemu da odlučuje o transformaciji OHR-a u instituciju specijalnog predstavnika evropske zajednice, nego na Savjetu za provođenje mira, koji će o tome odlučiti u junu ili oktobru.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Valentin Inzko posjetit će danas Centralnu banku Bosne i Hercegovine i razgovarati sa guvernerom i viceguvernerima.