Nova aviolinija
266

Prvim letom iz Beograda u Mostar stigao Vučić, na pisti ga dočekali Čović i Krišto

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Na Aerodrom Mostar je iz Beograda sletio avion kompanije Air Serbia sa delegacijom Republike Srbije čime su službeno nakon više od tri decenije uspostavljeni redovni letovi između najvećeg hercegovačkog grada i glavnog grada Srbije, koji će prometovati tri puta sedmično.

Na mostarskom aerodromu srbijansku delegaciju na čelu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dočekala je predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji su im zaželjeli dobrodošlicu.

Vučić je prvim letom od Beograda do Mostara sa delegacijom stigao na svečano otvaranje jubilarnog 25. Međunarodnog sajma privrede u Mostaru koji sutra u 11 sati svečano otvara premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Tokom boravka u Mostaru Vučić će održati niz bilateralnih susreta, a već danas u 17 sati ima zakazan sastanaka sa Krištom i liderom HDZ-a i HNS-a BiH Draganom Čovićem u vip salonu mostarskog aerodroma, gdje će govoriti o aktualnim temama važnim za bolju saradnju Srbije i BiH.

Na direktnoj avioliniji između Beograda i Mostara, a kako je ranije najavljeno srpski nacionalni avio-prevoznik do Mostara će letjeti tri puta sedmično i to ponedjeljkom, petkom i nedjeljom avionom tipa embraer 175, čiji let traje 50 minut između dva grada.

Karte koštaju od 56 eura po smjeru, odnosno od 104 eura za povratno putovanje u ekonomskoj klasi.

Uspostava redovne linije između Mostara i Beograda nakon više od tri decenije je ocijenjena veoma značajnom, te se očekuje da će uspostavljanje ovog leta pozitivno uticati na ekonomski i privredni rast, olakšati kulturnu razmjenu i doprinijeti još boljoj saradnji na Zapadnom Balkanu.