BiH
13

Prvih pet tramvaja stiglo iz turskog grada Konye u Sarajevo

Klix.ba
Grad Sarajevo i gradonačelnik Ivo Komšić su izrazili zahvalnost Upravi i prijateljskom narodu turskog grada Konye koji su kantonalnom preduzeću GRAS do sada isporučili pet tramvaja.

Ova vozila predstavljaju dio iz ukupnog kontingenta od dvadeset tramvaja.

To je realizovano dogovorom koji je postignut prilikom posjete gradonačelnika Komšića u novembru 2014. godine ovom partnerskom gradu. Time je konkretno realizovan Sporazum o saradnji Sarajeva i Konye potpisan u decembru 2007. godine, koji se odnosi na unaprjeđivanje međusobne saradnje u područjima od interesa za građane ova dva grada, uključujući i oblast gradskih javnih službi.

Dostavljeni tramvaji GRAS-u su ujedno rezultat međunarodne saradnje Grada Sarajeva, koja je trenutno jedan od ključnih faktora razvoja bh. prijestolnice.

Riječ je o tramvajima sa, do sada najvećim brojem sjedišta, te će samim tim, moći primiti više putnika.

Zahvaljujući ovim partnerskim i prijateljskim vezama, Grad Sarajevo pomaže kantonalom preduzeću GRAS da obnovi vozni park, a samim tim da građanima Sarajeva pruži komforniji javni prijevoz, smanji gužve i omogući im da brže i sigurnije stignu na svoja odredišta.

Pobratimske veze sa Istanbulom i druga dva turska grada: Ankarom i Bursom, doprinijele su da se realizira isporuka i 30 autobusa kantonalnom preduzeću GRAS, zahvaljujući čemu su ugašene autobusne linije ponovno stavljene u funkciju, u korist građana Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.