Neuspješan projekat?
587

Prvi "zeleni zid" u Sarajevu za dva mjeseca poprimio smeđu boju

Klix.ba
Foto: Eko akcija
Svega dva mjeseca nakon svečanog otvorenja "prvog zelenog zida", za kojeg je najavljeno da će doprinijeti čišćem zraku u Sarajevu, Eko akcija je zabilježila prizore koji ukazuju da se ova inovativna i ekološka fasada većim dijelom osušila i poprimila smeđu boju.

Oni podsjećaju da je u "zeleni zid" u sarajevskoj općini Centar utrošeno 70.000 KM iz općinskog budžeta, a da većinu sadnica čini bršljen (Hedera helix), koji je izuzetno otporan i na sušu i na hladnoću i u mnogim dijelovima svijeta označen kao invazivna vrsta jer treba puno truda da ga se iskorijeni.

Ipak, kako ilustruju fotografije, u "zelenom zidu" u Sarajevu većina sadnica se ili potpuno osušila ili je na dobrom putu da to uskoro bude.

Inače, zid je, osim svoje ekološke funkcije postavljanjem olimpijske maskote poznatog Vučka, trebao postati i vizuelna atrakcija, a iz Općine su za sljedeću godinu najavili postavljanje i dodatne biljne fasade kako bi se i na taj način smanjilo zagađenje zraka u Sarajevu. Nadamo se da budući projekti neće doživjeti sudbinu prvog.