BiH
47

Prvi vjesnici proljeća u BiH prekriveni snijegom: Hladno vrijeme i u narednim danima

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Ne sklanjajte još topliju odjeću jer se zimsko godišnje doba i ove godine odlučilo duže zadržati. Glavni grad BiH, okolna viša mjesta i planine osvanuli su bijeli.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme, a već od sutra slijedi naoblačenje koje će u narednim danima donijeti kiša i snijeg u višim dijelovima BiH.

"Ciklon se premješta ka istoku Balkana i naš region će biti u zadnjoj strani visinskog ciklona, a u prizemlju pritisak postepeno raste pod uticajem polja povišenog pritiska", saopćeno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS.

Upravo zbog toga će se snijeg duže zadržati. Najniža jutarnja temperatura zraka u subotu većinom između – 3 i 2 stepeni, na jugu Hercegovine od 2 do 6 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka između 9 i 16 stepeni.

U nedjelju će biti oblačno vrijeme sa kišom u nizinama, a u višim područjima sa snijegom. Očekivana količina padavina je između 20 i 40 litara po metru kvadratnom u cijeloj zemlji. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5 stepeni, na jugu Hercegovine od 4 do 8 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka između 3 i 8 stepeni, na jugu Hercegovine od 8 do 12 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Kiša u nižim dijelovima BiH, a snijeg u višim nastavit će se i početkom nove radne sedmice, a promjena u visinama temperature neće biti.