{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvi visoki predstavnik koji je sišao među narod

F
20.3.2009. u 10:42
0
13
Prvi visoki predstavnik koji je sišao među narod
0
Prvi visoki predstavnik koji je sišao među narod
Evropski pokret u BiH pozdravlja izbor Valentina Incka na funkciju visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU u BiH. Evropski pokret u BiH je putem svoje internet stranice proveo anketu o radu bivšeg visokog predstavnika Miroslava Lajčaka u kojoj je učešće uzelo 340 osoba.
Anketa je pokazala da je, nedugo nakon Lajčakovog dolaska, više od 300 građana iz oba entiteta (71 posto) podržavalo evropski put BiH, dok u ovom trenutku 78,55 posto ispitanika smatra da evropske integracije nemaju alternativu.

Tek 10,03 posto učesnika ankete se izjasnilo protiv evropskog puta i evropskih integracija BiH, a 11,42 posto nije imalo stav po ovom pitanju.

U ovom trenutku čak 34,41 posto učesnika u anketi smatra, da bi BiH trebala, odnosno, mogla 2014. ili prije postati članica EU, dok je 23,24 posto izrazito pesimističnih, koji su mišljenja da BiH nikada neće postati član EU.

Najviše je onih (42,35 posto) po kojima će BiH tek nakon 2014. - 2015. ili znatno kasnije postati ravnopravni član EU.

Evropski pokret u BiH smatra da se procentualno povećanje pristalica evropskog puta može pripisati promjeni strategije Miroslava Lajčaka, koji je kao prvi visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH, "sišao među narod" i tražio kontakt i mišljenje "običnog čovjeka".

Evropski pokret u BiH preporučuje novom visokom predstavniku i specijalnom predstavniku EU u BiH Valentinu Incku da nastavi s praksom Miroslava Lajčaka te da razvija i njeguje dijalog s građanima i civilnim društvom BiH, saopćeno je iz ove nevladine organizacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: