{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvi Stripiti Fest u Sarajevu od 12. aprila

10.4.2012. u 10:21
0
1
Prvi Stripiti Fest u Sarajevu od 12. aprila
0
Prvi Stripiti Fest u Sarajevu od 12. aprila
U organizaciji Udruženja Drugi ugao u četvrtak, 12. aprila 2012. a u saradnji sa Goethe Institutom u Sarajevu, Fondacijom CURE, te Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo, u Centru za kulturu Sarajevo u 19 sati 5. izložbom bh. strip autora i autorica bit će otvoren 1. Stripiti Fest u Sarajevu.
Nastao s ciljem promocije bh. autora i autorica te očuvanja strip-umjetnosti u BiH, od 12. do 15. aprila 1. Stripiti Fest će na tri festivalske lokacije ljubiteljima stripa predstaviti izložbe, knjige, izdavačke kuće, dok će biti održane i promocije i diskusija o stanju bh. stripa danas. Tokom Stripiti Fest bit će održan i strip-market, na kojem će gostujući autori potpisivati albume i crtati skice u pauzama svojih prezentacija.

Nakon otvaranja, u petak 13. aprila u 17 sati u Kinu Kriterion bit će otvorena izložba hrvatske strip-autorice Helene Janečić, nakon čega će u Goethe Institutu sa početkom u 19 sati jedan od najistaknutijih njemačkih autora Reinhard Kleist biti gost tribine o njemačkom stripu danas.

"Kino Meeting point će u subotu biti pravo mjesto susreta za ljubitelje stripa", istakao je Emir Pašanović ispred Udruženja Drugi ugao, najavljujući promocije projekta Učenje njemačkog jezika uz knjigu "Versprochen/Obećano" i Agarthi Comics, prve bh. izdavačke kuće koja se koncentrira na strip.

Helena Janečić će u 13 sati promovirati knjigu "Horny Dyke na rubu konvencije", nakon čega će Reinhard Kleist, govoriti o svom radu i međunarodnom uspjehu. U subotu će biti organizirano i prvo javno čitanje za slijepa i slabovidna lica stripa "Amnezija".

Također, tokom Festivala bit će održani prateći sadržaji poput Stand-up komedije Filipa Andronika "'Ebemu život" u petak 13. aprila u Cafeu Gogo u 21 sat, te Rockabilly party u Kriterionu u subotu 14. aprila uz koji je poželjno i kostimiranje u retro-stilu, koje će biti i nagrađeno.

U nedjelju 15. aprila, nakon strip-radionice u Centru za kulturnu i medijsku dekontaminaciju, sa početkom u 11h30 u Kinu Meeting Point će biti održana tribina o stanju bh. stripa danas. Dodjelom nagrada najboljim autorima i autoricama konkursa "Život koji živim" bit će završen 1. Stripiti Fest.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: