BiH
0

Prvi Stripiti Fest u Sarajevu od 12. aprila

Klix.ba
U organizaciji Udruženja Drugi ugao u četvrtak, 12. aprila 2012. a u saradnji sa Goethe Institutom u Sarajevu, Fondacijom CURE, te Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo, u Centru za kulturu Sarajevo u 19 sati 5. izložbom bh. strip autora i autorica bit će otvoren 1. Stripiti Fest u Sarajevu.

Nastao s ciljem promocije bh. autora i autorica te očuvanja strip-umjetnosti u BiH, od 12. do 15. aprila 1. Stripiti Fest će na tri festivalske lokacije ljubiteljima stripa predstaviti izložbe, knjige, izdavačke kuće, dok će biti održane i promocije i diskusija o stanju bh. stripa danas. Tokom Stripiti Fest bit će održan i strip-market, na kojem će gostujući autori potpisivati albume i crtati skice u pauzama svojih prezentacija.

Nakon otvaranja, u petak 13. aprila u 17 sati u Kinu Kriterion bit će otvorena izložba hrvatske strip-autorice Helene Janečić, nakon čega će u Goethe Institutu sa početkom u 19 sati jedan od najistaknutijih njemačkih autora Reinhard Kleist biti gost tribine o njemačkom stripu danas.

"Kino Meeting point će u subotu biti pravo mjesto susreta za ljubitelje stripa", istakao je Emir Pašanović ispred Udruženja Drugi ugao, najavljujući promocije projekta Učenje njemačkog jezika uz knjigu "Versprochen/Obećano" i Agarthi Comics, prve bh. izdavačke kuće koja se koncentrira na strip.

Helena Janečić će u 13 sati promovirati knjigu "Horny Dyke na rubu konvencije", nakon čega će Reinhard Kleist, govoriti o svom radu i međunarodnom uspjehu. U subotu će biti organizirano i prvo javno čitanje za slijepa i slabovidna lica stripa "Amnezija".

Također, tokom Festivala bit će održani prateći sadržaji poput Stand-up komedije Filipa Andronika "'Ebemu život" u petak 13. aprila u Cafeu Gogo u 21 sat, te Rockabilly party u Kriterionu u subotu 14. aprila uz koji je poželjno i kostimiranje u retro-stilu, koje će biti i nagrađeno.

U nedjelju 15. aprila, nakon strip-radionice u Centru za kulturnu i medijsku dekontaminaciju, sa početkom u 11h30 u Kinu Meeting Point će biti održana tribina o stanju bh. stripa danas. Dodjelom nagrada najboljim autorima i autoricama konkursa "Život koji živim" bit će završen 1. Stripiti Fest.