Serološko testiranje
27

Prvi slučaj u BiH: Srodnici zaražene žene iz Goražda preboljeli koronavirus iako nisu ni znali

E. A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Serološko testiranje kćerke i unuke 76-godišnje pacijentice iz Goražda zaražene koronavirusom koja je smještena na Klinici za plućne bolesti u Sarajevu, pokazalo je da su oni preboljeli zarazu koronavirusa.
To je za Klix.ba potvrdila potvrdila dr. Nermina Kamenica, direktorica Kantonalne bolnice Goražde koja je istakla i da su se pojavile razne špekulacije i dezinformacije o tome kako je žena zaražena.

"Iako su prethodna testiranja pokazala da su negativni, serološka testiranja obavljena su zbog opravdane sumnje da su preležali zarazu i u dogovoru sa epidemiologom", kazala je Kamenica.

Kako saznajemo u pitanju su prva dva pacijenta kojima su rađeni serološki nalazi ove vrste u BiH, što se na KCUS-u radi od prije nekoliko dana.

Direktorica bolnice poručila je da je ovim stavljena tačka za sve špekulacije koje su se ovih dana pojavile u pojedinim medijima da je pacijentica zaražena u bolnici.

"Nana koja je hospitalizovana na Podhrastovima i dalje je tamo i pod terapijom. Za nekoliko dana će biti testirana I tada će biti poznato da li je izliječena", kazala je Kamenica.

Inače, danas su rezultati testiranja za 27 ljekara i medicinskih radnika Kantonalne bolnice Goražde pokazali negativne rezultate, kao i kod jednog pacijenta bolnice.

U BPK Goražde od koronavirusa oboljelo je 10 osoba, od čega četiri uposlenika Kantonalne bolnice Goražde, dva RTG tehničara, spremačica i domar. Do sada su dvije osobe izliječene od koronavirusa.