Rezultati SKB-a Mostar
9

Prvi slučaj koronavirusa u Stocu, u Čitluku još jedna a u Livnu četiri zaražene osobe

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
U Hercegovini je registrirano još šest slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što su u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar provedena testiranja uzoraka na COVID-19.

Kako javljaju iz Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona nakon testiranja 35 uzoraka u mostarskoj bolnici na COVID-19, pozitivna je jedna osoba iz tog kantona i radi se o osobi koja je naseljena u općini Stolac, što je prvi registriran slučaj u toj hercegovačkom kraju.

Rezultati testiranja na Covid-19 u mostarskoj bolnici pozitivni su za još četiri osobe iz Livna, potvrdila je za Klix.ba ministrica zdravstva kantona 10, Vasilija Broćeta. Naglasila je kako je posljednjim rezultatima broj zaraženih u tom kantonu 29, te kako su svi slučajevi povezani.

U večernjim satima testirana su dodatna 34 uzorka, od kojih je jedan pozitivan i to iz Čitluka.

Žarište koronavirusa u Livnu je prema njenim riječima selo Smričani iz kojeg su svi oboljeli.

Podsjetimo, prvi slučaj koronavirusa u Livnu je zabilježen 4. aprila, kod pripadnika Oružanih snaga BiH koji je boravio u Banjoj Luci. Za jedanaest dana broj oboljeli je u tom kraju 29, a prva osoba od posljedica koronavirusa u tom kantonu umrla je 12. aprila u livanjskoj bolnici.

Broj zaraženih po gradovima i općinama u BiH:

Banja Luka - 267 Čitluk - 86 Mostar - 56 Široki Brijeg - 49 Tuzla - 48 Sarajevo - 43 Laktaši - 36 Zenica - 29

Livno - 29 Cazin - 28 više na mapi...