BiH
0

Prvi sastanak Organizacijskog odbora za podizanje spomen - obilježja papi Ivanu Pavlu II u Sarajevu

FENA
Konstituirajuća sjednica Organizacijskog odbora za podizanje spomen-obilježja papi Ivanu Pavlu II u Sarajevu održana je danas u Nadbiskupijskom ordinarijatu.

Odborom je predsjedavao uzoriti Vinko kardinal Puljić, nadbiskup vrhbosanski, a sjednici su prisustvovali i predstavnici vlasti sa svih razina koji su pozvani da budu članovi Organizacijskog odbora. Sjednici su prisustovali i članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić, premijer Kantona Sarajevo Samir Silajdžić, predsjednik HNK Napredak Franjo Topić, načelnik Općine Stari Grad Mustafa Resić. Svi su jednoglasno prihvatili prijedlog da budu član Organizacijskog odbora.

Haris Silajdžić je istaknuo da je spomenik već napravljen u srcima ljudi u Sarajevu i BiH za sve što je Papa napravio, te da je ovaj spomenik veliki simbol mira u BiH. Željko Komšić je kazao kako je izgradnja spomen-obilježja najmanje što se može napraviti za ono sve što je Papa napravio za BiH i Sarajevo.

Glavni tajnik HKD Napredak Vanja Gavran je u izjavi za Fenu kazao kako su inicijativu za izgradnju ovog spomen-obilježja pokrenuli HKD Napredak i Vrhbosanska nadbiskupija baš na 10. obljetnicu od kada je papa Ivan Pavao II bio prvi put u BiH, u Sarajevu.

“Također, upućen je i zahtjev za podizanje spomen-obilježja papi Ivanu Pavlu II. u Sarajevu gradonačelnici Grada Sarajeva Semihi Borovac, koja po proceduri treba zahtjev proslijediti Gradskom vijeću na očitovanje, koje će vjerovatno biti pozitivno, te bi se već krajem mjeseca moglo uvrstiti na dnevni red iduće sjednice”, kazao je Gavran.

Na današnjoj sjednici imenovan je i Izvršni odbor ovog projekta a čine ga predstavnici Nadbiskupije, Napretka, Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo i Općine Stari Grad, predstavnika Zavoda za planiranje razvoja KS-a i Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo.

Lokacija na kojoj bi trebao biti izgrađeno spomen-obilježje papi Ivanu Pavlu II je trg ispred sarajevske Katedrale. Pored izgradnje spomen-obilježja planirano je i uređenje cijelog trga.

“Potrebno je napraviti idejni projekt, te ukoliko on bude brzo riješen, možda već u septembru iduće godine ovaj projekt bude završen”, kazao je Gavran.