Sarajevo
0

Prvi sastanak nacionalnih koordinatora RCC-a

FENA
Nacionalni koordinatori iz zemalja jugoistočne Evrope Regionalnog vijeća za saradnju (RCC) okupili su se danas u Sarajevu na prvom radnom sastanku na kojem razmatraju aktivnosti rada RCC-a i saradnju sa Evropskom komisijom, međunarodnim finansijskim institucijama i drugim međunarodnim organizacijama.

Cilj sastanka je uspostava jednog ozbiljnog procesa u kojem će RCC, odnosno njegov Sekretarijat, biti spona između nacionalnih koordinatora RCC-a kao glavnih predstavnika svojih zemalja i Evropske komisije.

"To je početak jednog umrežavanja i ključno je da po prvi put uspostavimo stalni radni mehanizam zajedničke saradnje", kazao je generalni sekretar RCC-a Hido Bišćević.

On očekuje da odmah nakon ljetne pauze počne funkcionirati ovaj stalni mehanizam u koji bi se kasnije u određenoj fazi uključile međunarodne finansijske institucije i predstavnici agencija za razvitak u raznim zemljama koje su pokazale interes da uđu u takav mehanizam.

Bišćević pojašnjava kako bi na taj način u Sarajevu postojala grupa od 30-tak ljudi iz Evropske komisije, regije i međunarodnih finasijskih institucija koji će na redovnoj osnovi pratiti projekte usmjerene ka ekonomskom i socijalnom razvitku jugoistočne Evrope.

Upravo su ekonomija i socijalni razvoj regiona među pet prioriteta regionalne saradnje, koji su u okviru Strateškog plana rada RCC-a za 2008 i 2009. godinu potvrđeni i na nedavnom samitu u Bugarskoj.

Prioriteti su i infrastruktura i energetika, pravda i stambena pitanja, sigurnosna pitanja i razvoj ljudskih resursa.

Bišćević ističe kako su ovih prioriteti identični sa prioritetima kako ih za jugoistočnu Evropu vidi Evropska komisija.

"U tom jedinstvu vidim veliku šansu da zajedno sa Evropskom komisijom krenemo u konkretan rad", naglašava generalni sekretar RCC-a.

Na sastanku će biti izvršena procjena usklađenosti nacionalnih aktivnosti i strategija sa Strateškim programom rada RCC-a u pet prioritetnih područja, kao i sa prioritetima Višekorisničkog Instrumenta predpristupne pomoći Evropske komisije za ovu godinu.