{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvi sastanak ključnih inicijativa JI Evrope iz pravosuđa i unutrašnjih poslova

F
15.9.2008. u 10:59
0
0
Prvi sastanak ključnih inicijativa JI Evrope iz pravosuđa i unutrašnjih poslova
0
Prvi sastanak ključnih inicijativa JI Evrope iz pravosuđa i unutrašnjih poslova
Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) organiziralo je danas u Sarajevu prvi dvodnevni sastanak šest regionalnih inicijativa i dvadeset međunarodnih organizacija aktivnih u pravosuđu i unutrašnjim poslovima u jugoistočnoj Evropi.
Riječ je o koordinacijskoj konferenciji koja treba da osigura forum za bolju usklađenost regionalnih inicijativa i međunarodnih organizacija koje rade na provedbi projekata iz pravosuđa i unutrašnjih poslova i doprinose reformi pravosuđa i tijela za provedbu zakona u regionu.

Glavni sekretar RCC-a Hido Biščević kazao je otvarajući ovaj skup da su pravosuđe i unutrašnji poslovi prioriteti rada RCC-a te da je u ovim oblastima neophodan stalan napredak radi osiguranja stabilnog i sigurnog okruženja u regionu jugoistočne Evrope.

-Činjenica je da područje unutrašnjih poslova i pravosuđa dodiruje samu srž društvenog zdravlja i da je to jedno od najpogođenijih područja u smislu posljedica koje su ostavili ratovi na ovim prostorima. To je jedno od prioritetnih područja za dodatno stvaranje socijalne sigurnosti i uređenog društva u ovom dijelu Evrope, naveo je Biščević.

Rekao je da je cilj ovog skupa da se identificiraju prioriteti rada pojedinih institucija i organizacija na ovom planu te kako da se institucionalno povežu sa Sekretarijatom RCC-a da bi Sarajevo postalo radni operativni centar za sve njihove akivnosti.

Učesnici će razgovarati i o tome u kojoj mjeri se ove institucije mogu više približiti institucijama i fondovima Evropske komisije i raditi na konkretnim projektima.

Biščević je potvrdio da će učesnici konferencije otvoriti i problem dvojnog državljanstva u pravosuđu, ocijenivši da je to problem koji izaziva i dnevnopolitičke posljedice. Ističe da svaka od zemalja u svom bržem približavanju EU mora usklađivati svoje zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU.

Također, glavni sekretar RCC-a naglašava i potrebu unapređenja saradnje državnih tužilaštava u regionu.

Prvog dana sastanka predstavnici regionalnih inicijativa razgovarat će o trenutnom stanju u ovoj oblasti, koracima koje je neophodno poduzeti da bi se poboljšala regionalna saradnja i koordinacija, kao i o posebnim potrebama pojedinačnih inicijativa.

Drugi dan sastanka zamišljen je kao forum inicijativa i relevantnih međunarodnih organizacija čiji je cilj usklađivanje zajedničkih napora i osiguranje učinkovite koordinacije da bi se izbjeglo dupliranje i nepotrebno rasplinjavanje aktivnosti.

Regionalne inicijative iz pravosuđa i unutrašnjih poslova koje učestvuju na konferenciji su: Regionalna inicijativa za migracije, azil i izbjeglice (MARRI), Regionalna inicijativa za borbu protiv korupcije (RAI), Regionalni centar za borbu protiv prekograničnog kriminala Inicijative za suradnju zemalja jugoistične Evrope (SECI Centar), Sekretarijat Konvencije zemalja jugoistočne Evrope o policijskoj suradnji (Sekretarijat PCC-a), Savjetodavna grupa tužilaca zemalja jugoistočne Evrope (SEEPAG) i Udruženje šefova policije zemalja jugoistočne Evrope (SEPCA).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: