BiH
83

Prvi Regionalni forum Evropskog parlamenta mladih u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Regionalni forum je jednodnevni događaj baziran na simulaciji Evropskog parlamenta u organizaciji Evropskog parlamenta mladih u Bosni i Hercegovini.

Održavanje Regionalnog foruma predviđeno je za četiri grada u kojima Evropski parlament mladih djeluje, i to Banja Luka, Mostar, Sarajevo i Tuzla, gdje će 240 srednjoškolaca naučiti osnove funkcionisanja Evropskog parlamenta, te unaprijediti vještine javnog govora.

Regionalni forum u Sarajevu se održava 28. marta 2015. godine u sali Doma naroda u Parlamentarnoj skupštini na kojem će učestvovati učenici iz različitih srednjih škola od 16 do 19 godina. Tokom Regionalnog foruma, učesnici će imati priliku da kroz aktivnosti unutar foruma pokažu otvorenost prema drugim učesnicima, spremnost da uče jedni od drugih i odlučnost prema iznošenju vlastitog stava.

Regionalni forum je već održan 21. marta u Banjoj Luci, gdje su učesnici pokazali veliku zainteresiranost I postigli željene rezultate kakvi se očekuju 31. marta na Regionalnom forumu u Mostaru. Regionalnom forumu u Tuzli će se održati u početkom mjeseca aprila.

Evropski parlament mladih u BiH (EYP BiH) je osnovan 2013. godine kao dio mreže neprofitnih i nevladinih organizacija u 41 zemlji Evrope. Najznačajniji cilj organizacije je podstaći razmišljanje o aktuelnim socijalnim, i kulturnim problemima, kao i promocija demokratskih vrijednosti i utjecaj na mlade kroz neformalne i inovativne edukacijske metode.

Više informacija o organizaciji, pogledajte na www.eyp.ba ili na Facebook stranici.