{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvi put usvojen Nacionalni program ekonomskih reformi BiH

F
11.2.2015. u 12:42
1
2
Prvi put usvojen Nacionalni program ekonomskih reformi BiH
1
Prvi put usvojen Nacionalni program ekonomskih reformi BiH
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za ekonomsko planiranje, usvojilo je Nacionalni program ekonomskih reformi (NERP) za 2015. godinu, koji će Direkcija za evropske integracije dostaviti Evropskoj komisiji u Brisel, što predstavlja važan korak za nastavak integracija Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju (EU).
Ovogodišnji program je prvi koji se dostavlja Evropskoj komisiji i predstavlja proširenu verziju prethodnog Ekonomskog i fiskalnog programa (EFP), koji su izrađivale zemlje potencijalne kandidatkinje za članstvo u EU, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Riječ je o sveobuhvatnom dokumentu koji na 116 stranica predstavlja ključne ekonomske pokazatelje u 2015. godini i njihovu usporedbu s pokazateljima iz 2014. godine te donosi očekivanja u 2016./2017. godini.

Prema NERP-u, u Bosni i Hercegovini se predviđa realni rast od 3,4 posto u 2015. godini te blago smanjenje vanjskotrgovinskog deficita od 1,1 posto.

Postupno smanjivanje vanjskotrgovinskog deficita se očekuje i tokom 2016. i 2017. godine, kao rezultat jačanja izvozne tražnje, ali i postupnog jačanja konkurentnosti bh. izvoza, saopćeno je.

Postupni oporavak ekonomija iz okruženja u ovom razdoblju bi trebao osigurati daljnji poticaj rastu bh. izvoza i domaće tražnje, što bi trebalo dovesti do ekonomskog rasta od 4,1 posto u 2016. godini te 4,4 posto u 2017. godini.

Pozitivne promjene na bh. tržištu rada nakon 2014. godine mogu se očekivati i u 2015. godini kada se predviđa povećanje zaposlenosti od 1,3 posto, uz smanjivanje broja nezaposlenih i nominalni rast plaća od oko 1,8 posto na godišnjoj razini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: