BiH
0

Prvi put raspisan javni oglas za prijem 300 novih vojnika u OS BiH

FENA
Ministarstvo odbrane BiH danas je prvi put raspisalo javni oglas za prijem novih 300 profesionalnih vojnih osoba, na koji mogu konkurirati osobe od 18 do 27 godina.

Rok za podnošenje prijava je 15 dana, a mogu se prijaviti osobe različitih zanimanja. Njihovo trajno zaposlenje zavisit će od obuke koju će morati proći.

Pomoćnik ministra odbrane BiH za upravljanje personalom Sead Muratović pojasnio je da je ovo prva faza prijema profesionalnih vojnih osoba. Njima će, nakon što prođu potrebnu obuku, biti omogućeno da pristupe Oružanim snagama BiH.

Muratović navodi da je cilj da OSBiH dobiju mlade i obrazovane ljude, a uvjeti i kriteriji za njihov prijem su između ostalih i znanje stranog jezika i psihofizička kondicija.

-Pozivamo mlade ljude da se odazovu na konkurs i pokušaju da se identificiraju s modernim Oružanim snagama koje teže ka NATO-u, kazao je Muratović.

Odlukom Predsjedništva BiH previđeno je da OSBiH imaju 5.000 vojnika, 3.000 podoficira i 2.000 oficira.

Inače, tranzicija personala u MO i OSBiH bila je tema seminara koji se u protekla tri dana održavao u Sarajevu pod pokroviteljstvom Ambasade Velike Britanije u BiH i Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH.

Predstavnici ministarstava odbrane Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Makedonije su u okviru seminara govorili o svojim iskustvima u ovoj oblasti.

Pomoćnik ministra Sead Muratović kazao je po završetku seminara da je iskustvo implementacije tranzicije personala u Hrvatskoj i Srbiji, pa i Makedoniji staro više od tri godine. BiH je još na razmeđu između implementacije tranzicije i procesa redukcije.

Bilo je predviđeno da gotovo 2.000 ljudi koji izađu iz odbrambenog sistema ostanu bez posla. Međutim, naporima entitetskih vlada značajan broj pripadnika je zbrinut zbog čega nisu morali biti korisnici NATO-ovog povjereničkog fonda, koji imlementira IOM.

Šefica Misije ove organizacije Regina Boucault navela je da se 3.290 bivših pripadnika oružanih snaga registriralo za neki vrstu pomoći koji pruža IOM.

Ova organizacija je obavila intervjue s više od 60 posto prijavljenih. Za jednu trećinu njih identificirana je vrsta pomoći, a već oko 30 posto je već primilo određenu vrstu pomoći.

Kako je rečeno, namjera seminara o tranziciji personala bila je da se na osnovu diskusije i prezentiranih iskustava sačini dokument, koji će sadržati niz aktivnosti koje država treba realizirati u pogledu tranzicije personala.