Poseban dan
842

Prvi put nakon rata Dan nezavisnosti BiH proslavljen u kompleksu Aladže u Foči

E. A.
(Foto: E. A./Klix.ba)
Prvi put nakon rata 1. mart, Dan nezavisnosti BIH obilježen je danas u Foči u haremu Aladža džamije. Koordinacija "Naša Foča" uz podršku Medžlisa Islamske zajednice okupila je jedan broj povratnika Bošnjaka u Foči, ali i Fočaka koji danas žive na drugim mjestima, te zvaničnika koji su ovaj dan odlučili provesti u tom gradu.

Tako se u komplesku Aladže pjevalo, recitovalo i govorilo o Foči, BiH i Danu nezavisnosti.

Porijeklom iz Foče je i mlada studentica Nizama Đuderija, koja živi u Seattlu u Americi, a kao dobitnica Fulbrajtove stipendije istražuje političku pripadnost struktura koje su u vrijeme rata djelovale na ovom području, a pod čijim okriljem su počinjeni stravični zločini. U Foči su aprila 1992.godine ubijeni njena nana Fatima i amidža Adil, dok je drugi amidža poginuo od granate na borbenoj liniji nedaleko od Ilidže. Proslava Dana nezavisnosti u rodnom gradu njenog oca i u haremu veličanstvene Aladže za nju je poseban doživljaj.

Grad počašćen Drinom i Aladžom

"Pretežno smo obilazili mezarje sa babom, on se nikad nije bojao da se vrati na svoje, da meni pokaže gdje je on živio. Kuća je spaljena, ali prvi put u oktobru sam došla da obiđemo Aladžu i za mene je to bila velika čast, da mogu da uđem u grad i da imam negdje sjesti i popiti kafu da se ne brinem kako će me neko gledati ili smatrati. Osjećam da ovdje pripadam kad vidim kako Drina teče, kad vidim Aladžu, tačno vidiš kako je počašćen ovaj grad i kako se trebamo potruditi što više da uložimo sa strane svi mi, dijaspora i građani BiH da se vratimo, makar ljeti da boravimo koliko možemo da se vrati taj bosanksi duh u Foču", kaže Nizama.

Dodaje kako je tužna činjenica da se van BiH i u Americi tako malo pominje Foča, pa je iz tih razloga odlučila da istraživanje, nakon okončanog studija kriminalistike, posveti ovom gradu, a planira ga objaviti na ljeto na engleskom i bosanskom jeziku.

"Uvijek sam željela da posvetim nešto mojim najmilijim koji su poginuli u ratu, ali i drugima na području Foče koji su poginuli, bili silovani ili zatvoreni, da pričamo o tim političkim strukturama u vrijeme rata koji su dozvoljavali da se ti zločini izvedu na formalan način i da medjunarodna zajednica ne zna ili misli da je ovdje bio građanski rat ili neki sukob u kojem oni ne vide da se aktivno vršila agresija na BiH, posebno u Istočnoj Bosni", kaže Nizama.

Dodaje da je proslava Dana nezavisnosti u Foči prvi put nakon rata pokazatelj da su Fočaci opredjeljeni da se vrate svom gradu. Posebnu poruku u tok kontekstu iz Foče je danas uputio i predsjednik Skupštine općine Izet Spahić.

Veza sa dijasporom

"Mi smo tu u svojoj Foči i u svojoj domovini, sa svima želimo saradnju, ovdje se sve više osjećamo kao kod svoje kuće. Svaku pruženu ruku prihvatamo sa zadovoljstvom. Želimo dati svoj doprinos da ambijent u ovoj lokalnoj zajednici bude što bolji i sigurno do nas neće biti. Imam potrebu da pošaljem poruku svim Fočacima ma gdje da se nalaze, bujrum dođite, dolazite onoliko koliko možete, oni koji žive 365 dana ovdje su naš nulti prioritet, ali i svi drugi koji dolaze. Posebno poruku šaljem iz ovog kompleksa našim izbjeglim i raseljenim van domovine jer želimo otvoriti tu komunikaciju posebno među mlađim generacijama. Vrijeme je da otvaramo investicije i pokušamo popraviti ekonomski ambijent ovdje u Foči", poručio je Spahić.

Okupljenim u kompleksu Aladže veliki državni praznik čestitao je i Adil Omsanović, šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

"Moja poruka Fočacima je da moraju biti snažniji politički faktor u institucijama gdje se donose odluke sudbonosne za njih same ali i cjelokupan region u BiH. Želim da zajedno sa Fočacima osjetimo radost obilježavanja 1.marta Dana nezavisnosti BiH koji je uz 25.novembar jedan od najznačajnijih datuma u hljadugodišnjoj njenoj historiji BiH" poručio je Osmanović.

Admir Mulaosmanović, direktor Fondacije "Alija Izetbegović" smatra kako je velika stvar prvi put nakon rata organizovati proslavu Dana nezavisnosti u Foči.

Teško vrijeme

"Nadam se da će ovo biti priča i u drugim općinama na području entiteta RS-a. Znamo da živimo u teškom vremenu, ali moramo razmišljati pozitivno i ovakve događaje razumijevati. BiH je u jednom političkom grotlu, ali ako Bog da izlazimo jači i kao država i njeni građani, njeni domoljubi koji bdiju na njenom budućnosti",poručio je Mulaosmanović.

Remzija efendija Pitić, goraždanski muftija koji je predvodio podne namaz u Aladži džamiji, prisutnima je govorio o značaju obilježavanja ovog datuma.

"Ovaj datum zaslužuje da mu se posvetimo na adekvatan način jer smo legalisti, Zakon o 1. martu je još uvijek na snazi. Mi smo danas ovdje da pokažemo da poštujemo i taj zakon ali da poštujemo odluku naših ljudi koji su u jednom ključnom trenutku za našu domovinu državu BiH kazali treba nam jedna nezavisna, suverena i samostalna BiH, koliko će ona živjeti i na koji način,kako ćemo je graditi to zavisi od svakog od nas pojedinačno, ali niko nema prava da kaže da ne može ništa učiniti ili da kaže šta vi to tamo radite baš na prvi mart ili je li to trebalo baš na ovaj način", kaže muftija Pitić.