{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvi put bez prenosa sredstava za podršku poljoprivredi

F
30.12.2009. u 15:05
0
0
Prvi put bez prenosa sredstava za podršku poljoprivredi
0
Prvi put bez prenosa sredstava za podršku poljoprivredi
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Udruženje poljoprivrednika u BiH danas se oglasilo saopćenjem za javnost u kojem ističe da je Federacija BiH prvi put u tekućoj godini izvršila svoje novčane obaveze prema poljoprivrednicima te da ove godine neće biti prenosa tih obaveza u narednu godinu, kao što se to ranije redovno dešavalo.
Udruženje napominje da su budžetska sredstva za podršku poljoprivredi i u ovoj godini dvostruko manja od iznosa koji je definirala Strategija poljoprivrede te da će i u narednoj godini ostati približno na istom nivou, uz povećanje od nekoliko miliona KM.

"To znači da je Federacija odustala od spomenutog strateškog dokumenta jer je naredna godina ujedno i zadnja godina za koju je vezana njegova implementacija. Da je to tako svjedoči i prijedlog novog zakona o novčanoj podršci poljoprivredi i ruralnom razvoju koji je Vlada usvojila ovih dana i u kojem nije prihvatila odredbu, predloženu od resornog ministarstva, da se za poljoprivredu izdvaja najmanje šest posto od federalnog budžeta", kaže se u saopćenju Udruženja poljoprivrednika u BiH.

Udruženje ukazuje da je u sistemu novčanih podrški u Federaciji BiH svega petnaestak hiljada klijenata i da će taj broj ostati i u narednoj godini te podsjeća da Republika Makedonija, koja ima nešto manje stanovnika od Federacije BiH i čiji su poljoprivredni resursi slični bh. resursima, izdvaja četiri puta više sredstava za poljoprivredu od BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: