Poljoprivrednici
0

Prvi put bez prenosa sredstava za podršku poljoprivredi

FENA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Udruženje poljoprivrednika u BiH danas se oglasilo saopćenjem za javnost u kojem ističe da je Federacija BiH prvi put u tekućoj godini izvršila svoje novčane obaveze prema poljoprivrednicima te da ove godine neće biti prenosa tih obaveza u narednu godinu, kao što se to ranije redovno dešavalo.

Udruženje napominje da su budžetska sredstva za podršku poljoprivredi i u ovoj godini dvostruko manja od iznosa koji je definirala Strategija poljoprivrede te da će i u narednoj godini ostati približno na istom nivou, uz povećanje od nekoliko miliona KM.

"To znači da je Federacija odustala od spomenutog strateškog dokumenta jer je naredna godina ujedno i zadnja godina za koju je vezana njegova implementacija. Da je to tako svjedoči i prijedlog novog zakona o novčanoj podršci poljoprivredi i ruralnom razvoju koji je Vlada usvojila ovih dana i u kojem nije prihvatila odredbu, predloženu od resornog ministarstva, da se za poljoprivredu izdvaja najmanje šest posto od federalnog budžeta", kaže se u saopćenju Udruženja poljoprivrednika u BiH.

Udruženje ukazuje da je u sistemu novčanih podrški u Federaciji BiH svega petnaestak hiljada klijenata i da će taj broj ostati i u narednoj godini te podsjeća da Republika Makedonija, koja ima nešto manje stanovnika od Federacije BiH i čiji su poljoprivredni resursi slični bh. resursima, izdvaja četiri puta više sredstava za poljoprivredu od BiH.