BiH
0

Prvi promotivni let Bosnia Airlinesa na relaciji Zagreb - Mostar - Zagreb

NINA
Na mostarskom aerodromu danas je priređen prvi promotivni let Bosnia Airlinesa na relaciji Zagreb - Mostar - Zagreb, a avion tipa L 410 UVP sa 19 sjedišta u kojem su putovali predstavnici firme Bantel iz Zagreba te novinari iz RH, na mostarskom aerodromu dočekali su najviši kantonalni i gradski dužnosnici.

Prvi čarter let na mostarskom aerodromu nakon skoro godinu dana te brojne uzvanike pozdravio je direktor aerodroma Marin Raspudić, a prisutnima se obratio i Miroslav Ćorić, premijer HNK-a, te Sead Maslo ispred Gradske uprave Mostara.

“Ispred izvršne kantonalne vlasti menadžmentu Bosnia Airlinesa i Aerodroma Mostar, kao i svima onima koji su sudjelovali u ovom projektu, čestitam u ime grada Mostara i cijele regije, a svi ćemo dati punu potporu da projekt uspije”, kazao je premijer Ćorić.

Značaj današnjeg događaja, ispred Gradskog vrha, potvrdio je i Sead Maslo naglasivši kako je Mostar i prije rata imao tradiciju povezivanja avioletovima s drugim gradovima u okružju.

“Ova linija će omogućiti poslovnim partnerima bolje povezivanje obaju gradova jer redovne i sigurne linije između gradova koji su ekonomska i kulturna središta država i regija doprinijet će bržem ekonomskom i svakom drugom razvoju. Zbog toga mogu kazati da je današnji promotivni let dobar početak i nagovještaj dugo očekivanog društveno-ekonomskog preporoda Mostara, a nadamo se i uskoro modernog evropskog grada”, zaključio je Maslo.

Direktor Aerodroma Mostar Marin Raspudić kazao je da će u budućem razdoblju činjenica, da se za Mostar leti tri puta sedmično, iznimno pomoći razvoju tog aerodroma, cijele regije, ali i boljim ekonomskim i političkim kontaktima.

Direktor Bosnia Airlinesa Muamer Kalić ocijenio je da je današnjim slijetanjem aviona na Aeorodrom Mostar otvorena mogućnost bolje komunikacije Mostara sa svijetom jer, kako je naglasio, zagrebački Aerodrom pruža mogućnost za odredišta širom svijeta.

“Građani Mostara i BiH bili su u posebno nepovoljnom položaju - još uvijek nemamo autoput, a sarajevski, splitski i dubrovački aerodromi su prilično udaljeni”, kazao je Kalić te naglasio kako firma Bosina Airlines ima ambiciozne planove u vezi sa Aerodromom Mostar.

Naime, kako je Kalić naglasio, ako bi linija naišla na veći odziv građana, uvela bi se linija sa avionom s većim brojem sjedišta, a cijena aviokarte bi bila bar 20 posto niža od sadašnje cijene od 115 eura, odnosno povratne karte od 196 eura.

Nakon izjava za predstavnike medijskih kuća organizovan je promotivni, panoramski let nad Mostarom.