Odlučilo Gradsko vijeće
18

Prvi poslijeratni sagrađeni most u Mostaru službeno postaje "Studentski most"

G. Š.
Prvi poslijeratni izgrađeni most u Mostaru na lokaciji Avenija-Sutina koji preko rijeke Neretve povezuje put između mostarskog sveučilišta i univerziteta nosit će naziv "Studentski most".

Da novi most u najvećem gradu na Neretvi nosi naziv "Studentski most" jednoglasno je odlučilo Gradsko vijeće Grada Mostara nakon inicijative Vijeća mladih, Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru i Unije studenata Univerziteta "Džemal Bijedić".

Most na lokaciji Avenija-Sutina čije ideja i projekt su na ovom mjestu čekali svoju realizaciju 35 godina je prvi izgrađeni poslijeratni most na rijeci Neretvi u Mostaru, a svečano je otvoren 8. februara 2018. godine, te nakon čekanja pristupne ceste u promet pušten u martu 2019. godine.

Most je dug 190 metara, širok 20 metara, ima četiri saobraćajne trake, razdjelni pojas i pješačke površine, sve urađeno prema smjernicama za magistralne ceste.

Sam most je koštao 9,5 miliona KM i 80 posto tih sredstava je osigurano putem GSM licence Vlade Federacije BiH, a dvadeset posto je osigurao grad Mostar. Novosagrađene saobraćajnice s kružnim tokom koštale su 15,3 miliona KM.

Most su izgradila preduzeća Hering i HP Investing, te je ovaj projekt potpuno realiziran znanjem i radom domaćih ljudi i hercegovačkih kompanija.