BiH
37

Prvi maj u Zenici uz grah i vodu: Za ostvarenje prava radnika potrebna je masovnost

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Međunarodni praznik rada danas je u organizaciji Saveza samostalnih sindikata BiH obilježen u Zenici svečanom sjednicom i podjelom graha i vode.

Svečana sjednica proširenog sastava SSS BiH održana je u sali Gradske uprave Zenice gdje su predstavnici Sindikata govorili o stanju radnika u FBiH te daljim aktivnostima koje će poduzeti za poboljšana prava i uslove rada radnika.

Predsjednik Kantonalnog odbora SSS ZDK Mirnes Isaković na sjednici je prisutne upoznao sa historijom nastanka Praznika rada i koje rezultate su demonstracije radnika postigle u Chicagu, dok je predsjednik SSS BiH Ismet Bajramović govorio o stanju radnika u BiH i obilježavanju današnjeg praznika.

"Ono što se izborilo u Chicagu ugroženo je u našoj državi. Radnici u FBiH su nam u izuzetno složenom, teškom stanju i haotičnoj situaciji zbog globalizacije i krupnog kapitala kojoj se ne sviđa obilježavanje Prvog maja. Današnji skup je pokazao da je Sindikat organizacija koja neće dozvoliti da se Prvi maj slavi svake godine", poručio je Bajramović.

On je još dodao da današnji dan predstavlja najznačajniji datum za radnike i radnice i da se danas slavi rad i tekovine koje iz njega proizilaze.

"Danas obilježavamo 130 godina borbe radnika širom svijeta za bolje uslove rada, veća prava, borbe za dostojanstvo i život i poštivanje ljudskih prava. Prije godinu dana u Tuzli smo rekli da se protivimo zakonskim rješenjima koja će umanjiti naša mukotrpno izborena prava. Danas u Zenici imamo razloga da budemo djelimično razočarani, ali mnogo više ponosni", izjavio je Bajramović.

Protekla godina stavila je cijeli sindikalni pokret na ispit, a Bajramović je kazao da sa ponosom može reći da su položili taj ispit hladne glave.

"Iako je Zakon o radu usvojen mimo naše volje i na način na koji demokratska razina društva ne poznaje, uspjeli smo hladne glave zadržati opće kolektivne ugovore i kreirati platformu da u narednom periodu potpišemo granske kolektivne ugovore. Još uvijek dišemo kao jedna porodica i stat ćemo jedni uz druge", poručio je Bajramović na proširenoj sjednici SSS BiH.

Na današnjoj sjednici je poručeno da je za ostvarenje prava radnika potrebna masovnost jer u njoj leži najveća snaga koja se usmjerava protiv svakodnevnih napada na Sindikat.

Nakon svečane sjednice centrom Zenice uslijedila je mirna šetnja do spomen-obilježja "Kameni spavač" gdje su predstavnici Sindikata odali počast poginulim borcima i civilima grada Zenice, a potom je na Kamberovića polju nastavljeno druženje uz podjelu graha i vode čime su završene aktivnosti povodom obilježavanja Međunarodnog praznika rada.

Sa današnjeg događaja poslana je jasna poruka vladajućim strukturama da će se svi radnici boriti za radnička prava, socijalnu zaštitu i dohodak.