Bez narušavanja mira
16

Prvi maj u Zenici: Centar grada pust, izletnici okupirali izletišta Smetovi i Bistričak

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Glavne ulice Zenice danas su bile puste kao i obale rijeke Bosne na Kamberovića polju, a Zeničani su prvomajski praznik odlučili provesti na izletištima Bistričak i Smetovi.

Obale rijeke Bosne i zenički park Kamberovića polje bili su omiljeno mjesto Zeničana za obilježavanje Praznika rada, ali danas, osim starijih Zeničana koji su lijepo vrijeme iskoristili za šetnju, nije bilo onih koji su uz roštilj i dobar provod obilježili današnji praznik.

Izletišta Smetovi i Bistričak danas su bili prepuni izletnika koji su tražili mjesto više za svoja vozila, ali i porodicu i prijatelje s kojim su odlučili provesti slobodan dan.

U izjavi za Klix.ba član Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH ZDK Dževad Hadžić je kazao kako se na današnji dan slavio rad i rezultati rada te da su radnici danas u lošoj poziciji.

"Danas je ovo truhli kapitalizam koji naši poslodavci praktikuju jer ne cijene rad i nema sistema vrijednosti. Radnici su utučeni i ne obilježavaju 1. maj svečano već se samo prisjećaju onih dana kada se slavio rad. Nažalost, ucjena na poslovima je danas dosta. Mnogo je radne snage, a malo radnih mjesta zbog čega mnogi radnici šute ako prekovremeno rade ili imaju slabe plaće", kazao je Hadžić.

Ugostiteljski objekti u centru grada danas su zatvorili vrata za posjetitelje, a ulice su bile skoro puste.

Iz operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su istakli da građani 1. maj proslavljaju bez narušavanja javnog reda i mira.