Smanjen broj izletnika
381

Prvi maj na sarajevskim izletištima: Neko se kupao, a neko zbog policije gasio roštilje

N. O.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Proslava Praznika rada na sarajevskim izletištima bilježi mnogo manje izletnika u odnosu na prethodne godine, što je prouzrokovano dijelom zbog mjeseca ramazana, a dijelom zbog epidemioloških mjera za suzbijanje pandemije.

Na Stojčevcu i u okolini Rimskog mosta primjetan je mnogo manji broj izletnika u odnosu na ranije, a broj roštilja se može izbrojati na prste jedne ruke.

Činjenica da je smanjen broj izletnika ne iznenađuje s obzirom da pandemija koronavirusa još uvijek traje, uprkos poboljšanju epidemiološke situacije tokom prethodnih dana.

Također, još jedan razlog za smanjen broj izletnika jeste i zabrana roštiljanja i okupljanja u većem broju koju je izdalo JU Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo.

Na sarajevskim izletištima policija trenutno upozorava da je paljenje vatre zabranjeno. Nakon upozorenja se vatra gasi, a policija još uvijek ne pribjegava kažnjavanju izletnika.

Posebno je interesantno što su neki posjetioci ovih izletišta 1. maj odlučili proslaviti skakanjem u vodu te vožnjom kajakom.

Izletnici koje smo zatekli na ovim lokacijama ističu da su izašli "tek da mogu reći da su bili na izletu".