BiH
0

Prvi interaktivni kviz znanja o energetskoj efikasnosti u BiH

Klix.ba
U povodu obilježavanja Dana planete Zemlje i četvrte godišnjice od pokretanja prvog bh. internet portala usmjerenog na edukaciju o energetskoj efikasnosti Udruženje - Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti - Energis predstavlja prvi interaktivni online kviz o energetskoj efikasnosti u Bosni i Hercegovini.

Promocija energetske efikasnosti i edukacija o pozitivnim efektima koji se njenom primjenom postižu nije dovoljno razvijena u BiH niti se tome posvećuje dovoljna pažnja. Naša zemlja ne primjenjuje niti se pridružila zemljama potpisnicama sporazuma o osnivanju “Međunarodnog partnerstva za saradnju u energetskoj efikasnosti” (IPEEC). Ovim sporazumom energetska efikasnost je potvrđena kao “najbrži i najekonomičniji način za doprinos energetskoj sigurnosti zemlje, ekonomskom rastu i izazovu klimatskih promjena na planeti”, navode iz Energisa.

Nastavljajući kontinuitet vlastitih aktivnosti i razvoja edukacije u ovoj oblasti, vodeći portal za energetsku efikasnost u BiH, uvodi novi interaktivni način edukacije za sve generacije i sve profile svojih posjetilaca. Kviz ima za cilj da dodatno educira ljude i motivira sve generacije da malim korekcijama u ponašanju daju svoj doprinos u postizanju pozitivnih efekata za prirodu.

Na isti način portal www.energis.ba namjerava, u narednom periodu, nastaviti jačanje svijesti i znanja dodajući nove kvizove u oblastima obnovljivih izvora energije, zaštiti životne sredine, novim ‘zelenim’ tehnologijama/proizvodima, zelenoj gradnji objekata i ostalim aktuelnim temama u oblasti ‘zelene’ ekonomije.

Kvizovi će biti namijenjeni za sve generacije i nivoe znanja, od učenika osnovnih i srednjih škola do studenata i zaposlenika koji su profesionalno vezani za ovu oblast. Posjetite Energis.ba i provjerite vaše znanje i saznajte ono što niste znali odgovarajući na 10 interesantnih pitanja u kvizu.

Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis je neprofitna, nevladina organizacija opredjeljenja promovisanju energetske efikasnosti, čiste energije, korištenja obnovljivih izvora, zdravog okoliša i njihovom uticaju na ekonomiju Bosne i Hercegovine.