Bez simptoma
57

Prvi Hrvat koji je obolio od koronavirusa nakon 13 dana i dalje pozitivan

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U Hrvatskoj je do sada potvrđeno 12 slučajeva koronavirusa, a pacijent od kojeg se krenula širiti zaraza u našoj susjednoj zemlji još nije potpuno izliječen.
Podsjećamo, prvi slučaj novog koronavirusa u Hrvatskoj zabilježen je prije 13 dana.

Kako je na današnjoj konferenciji za medije kazala direktorica Bolnice "Dr. Fran Mihaljević", Alemka Markotić, nema nijednog specifičnog simptoma po kojem bi ljudi bez testiranja mogli znati boluju li od novog koronavirusa, a ne od gripe.

"To smo se sami uvjerili kod naših 12 pacijenata", kazala je Markotić, prenosi 24sata.hr.

Kašalj, bol u mišićima, otežano disanje, umor i povišena temperatura simptomi su koji se javljaju kod oboljelih. Međutim, sami pacijenti, a ni ljekari, ne mogu na osnovu ovim simptoma utvrditi boluju li od korone ili nekog drugog virusa.

Pored toga, ne razviju svi pacijenti sve simptome, a samo kod težih slučajeva razvit će se upala pluća i akutne upale disajnih puteva te može doći do sepse.

"Nekoliko od naših 12 pacijenata uzimaju i lijek koji se inače koristi kod oboljelih od HIV-a. Nisu svi na toj terapiji jer je dajemo pacijentima koji na to pristanu. Mi smo ih ponudili svima bez obzira na to što uglavnom imaju blage simptome, iako neke zemlje taj lijek koriste samo kod težih slučajeva", kazala je Markotić za 24sata.hr.

Nulti Zagrepčanin, koji je obolio prije 14 dana, nakon povratka iz Milana, više nema simptoma, ali i dalje u sebi nosi virus i smješten je u izolaciji.

Podsjećamo, Hrvatska je danas uvela dvije nove mjere protiv širenja zaraze. Svi koji dolaze u Hrvatsku iz zemalja žarišta virusa morat će od sada u izolaciju 14 dana, a zabranjeni su i javni skupovi za više od 1.000 ljudi.