Praznik knjige
124

Prvi festival historije u BiH naredne sedmice u Sarajevu

FENA
Husnija Kamberović (Foto: FENA)
Husnija Kamberović (Foto: FENA)
Prvi festival historije u BiH, History Fest, bit će održan u Sarajevu od 2. do 4. juna pod motom "Otvorimo povijest!". Suorganizatori festivala su Udruženje za modernu historiju, Historijski muzej Bosne i Hercegovine i University Press iz Sarajeva.

Inicijator festivala, predsjednik Udruženja za modernu historiju, prof. dr. Husnija Kamberović izjavio je u razgovoru za Fenu da je cilj događaja približiti javnosti rad profesionalnih historičara, izdavača historiografske literature i strasnih zaljubljenika u povijest. Naglašava da ovim festivalom historičari iz Bosne i Hercegovine šire prostor svoje suradnje na granice moderne Evrope.

"Festival povijesti nije zabava nego niz događaja kojima otvaramo povijest za nova kritička promišljanja i na taj način brišemo vidljive i nevidljive granice između nas i Evrope. U okviru History Festa organiziramo okrugle stolove i panele, predstavljanje historiografskih knjiga i naučnih projekata. U pripremi ovih događaja i odabiru tema i sudionika brižljivo smo radili gotovo godinu dana i sada ćemo diskutirati o našem (primjerenom i neprimjerenom) historijskom naslijeđu i spomeničkoj baštini, o položaju historiografije u Bosni i Hercegovini u regionalnom kontekstu, o dostignućima i izazovima historiografija na prostorima bivše Jugoslavije o Drugom svjetskom ratu, što će se jasno moći vidjeti kroz predstavljanje raznih historiografskih knjiga, kao i o nizu drugih tema", kazao je prof. Kamberović.

Najavio je, između ostalog, projekciju dokumentarnog filma i debatu o Golom otoku.

"Vjerujemo da ćemo kroz predstavljanje historiografske produkcije izdavača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore biti u prilici široj publici predstaviti osnovna dostignuća historiografija u postjugoslavenskim zemljama, a okruglim stolovima i panel diskusijama razmijeniti iskustva i dileme o mogućnostima daljnjeg razvoja ne samo historije kao nauke nego ćemo interdisciplinarnim pristupima pokušati ukazati i na perspektive međusobne saradnje i oslobađanja povijesti teškog naslijeđa nerazumijevanja i sukoba", navodi prof. Kamberović.

Na prvi History Fest stižu poznata evropska imena u historijskoj nauci (iz Londona, Pariza Berlina), te neki od najutjecajnijih historičara u regionu. U Sarajevu će biti historičari s nekih od najprestižnijih univerziteta u Evropi (naprimjer s Univerziteta Humboldt), kao i historičari iz centara s prostora bivše Jugoslavije (Kopar, Rijeka, Zagreb, Beograd, Skoplje, Podgorica, Bar, Banja Luka, Tuzla, Sarajevo).

U okviru History Festa bit će organiziran i History Book, gdje će se predstaviti izdavači historiografske literature iz Bosne i Hercegovine i regiona.

"Za studente i građane Sarajeva bit će to prilika da se informiraju o najvažnijim historiografskim knjigama izdavača specijaliziranih za historiju. Vjerujemo da će to biti pravi praznik dobre historiografske knjige", rekao je prof. Kamberović.

Sva događanja u okviru History Festa će se odvijati u Historijskom muzeju, jedino će predstavljanje knjige Rasima Hurema o Bosni i Hercegovini u Drugom svjetskom ratu biti u Bošnjačkom institutu.