BiH
273

Prvi efekti kontrole nelegalnih priključaka: Prihodi ViK-a veći za 400.000 KM

Klix.ba
Samo u prvom mjesecu pojačanih kontrola, isključivanja nelegalnih priključaka te uvođenja u sistem novih korisnika na vodovodnu mrežu, septembarska faktura Vodovoda i kanalizacije bilježi 335.000 kubika više potrošene vode nego u prethodnom mjesecu, a to znači veći prihod od oko 400.000 KM, saopćeno je

Od 503 pregledana potrošača, na njih 123 evidentiran je neki oblik manipulacije na vodovodnoj infrastrukturi. Zbog krađe vode isključena je 30 potrošača, neki od njih su nakon plaćanja obračunatog paušala za posljednju godinu dana ponovo uključeni, 14 korisnika je izvršilo prepravku instalacija i sami su otklonili manipulacije, a u sistem je evidentirano 43 nova potrošača.

Ovi podaci su danas izneseni na sastanku Tima za praćenje smanjenja dugovanja isporučene i potrošene vode za pravna lica i praćenja smanjenja i uklanjanje nelegalnih priključaka na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži KJKP Vodovod i kanalizacija.

"Ovo potvrđuje da smo na dobrom putu i da smo pogodili u suštinu problema. To dokazuje da gdje god se uloži napor, stvara se mogućnost uklanjanja crnog tržišta i ubiranja prihoda. U utaji potrošnje vode niko ne smije biti pošteđen, dinamiku kontrola ćemo uvećavati jer podaci sa terena pokazuju da ima mnogo velikih potrošača koji trebaju biti uvedeni u sistem", istakao je premijer KS Elmedin Konaković.

Kako su naveli nadležni iz ovog komunalnog preduzeća, u spomenutom periodu ugrađeno je 500 sigurnosnih kodiranih plombi. Vlada Kantona Sarajevo je obezbijedila 50.000 KM za nabavku elektronskih vodomjera koji detektuju svaki oblik manipulacije na vodomjerima i vrlo brzo će biti ugrađeni na pojedinim vodomjerima velike potrošnje.

Trenutno na ovim kontrolama rade tri tima iz "Vodovoda i kanalizacije" a, kako naglašavaju u ovom preduzeću, uskoro treba biti formirano posebno odjeljenje koje će se samo baviti ovim poslovima. U narednom periodu najavljena je pojačana kontrola pravnih lica, a puni efekti ovih aktivnosti mogu se očekivati na proljeće i ljeto sljedeće godine kada se bilježi inače povećana potrošnja vode.