Ministar zdravstva RS
0

"Prvi ću primiti vakcinu protiv nove gripe"

SRNA
Ranko Škrbić
Ranko Škrbić
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić izjavio je danas Srni da će prvi primiti vakcinu protiv nove gripe nakon što stigne certifikat o ispravnosti.

On je u Modriči istakao da do danas u RS nije započet proces imunizacije s obzirom da iz Agencije za lijekove Srbije nisu stigli valjani nalazi o ispravnosti vakcina protiv virusa novog gripa.

"Nalaz je trabalo da stigne prošle sedmice i očekujemo ga svaki dan. Kada stigne pristupićemo sistemu vakcinacije", rekao je Škrbić i dodao da je plan Ministarstva da, nakon što stigne certifikat o ispravnosti, svih 30 000 vakcina bude upotrijebljeno.

On je najavio da će ove i naredne godine početi imunizacija potencijalno najugroženijih grupa i dodao da vakcine imaju dug rok ispravnosti. 

Škrbić je podsjetio da je u Srpskoj od novog gripa oboljelo oko 500 lica, od kojih je troje umrlo. 

"Ovakva  klinička slika je mnogo povoljnija od očekivane i pretpostavki Svjetske zdravstvene organizacije", istakao je ministar zdravlja RS i naglasio da je razlog tome duga i jaka zima i poštivanje uputstava o prevenciji koje je  Ministarstvo proslijedilo građanima.

On je naveo da vakcina po dozi Srpsku košta osam KM, odnosno ukupno 240.000 KM, dok će sve doze, koje su nabavljene i koje će se ubuduće nabavljati platiti zdravstveni sistem RS, odnosno Vlada i za građane će biti besplatne.
"Nedavno smo dobili izvještaj od Svjetske zdravstvene organizacije da je i dalje na snazi šesti stepen pripravnosti u svijetu. To što trenutno nemamo oboljelih od nove gripe ili se tek sporadično pojavi po neki slučaj, ne znači da ne treba provoditi vakcinaciju", rekao je Škrbić. 

Prema njegovim riječima, stanovništvo RS nema razvijen imunitet za ovaj tip virusa, dok je za druge stečen, jer se vode pravilne kampanje imunizacije.  

"Veoma je važno da počnemo sa imunizacijom, jer niko ne može reći da li će se virus nove gripe vratiti u nekom obliku", pojasnio je ministar Škrbić.