BiH
0

Prvi cjeloviti molitvenik za slijepe osobe na hrvatskom jeziku

FENA
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu priredio je i izdao molitvenik za slijepe osobe pod naslovom "Ja sam svjetlo svijeta", a koji je prvi cjeloviti molitvenik tiskan Brailleovim pismom za slijepe osobe na hrvatskom jeziku, javlja KTA.

"Činjenica je da broj slijepih osoba na našim prostorima iz dana u dan sve više raste, ali istodobno, na sreću, sve je veći broj onih koji se uspješno služe hrvatskom brajicom. Svrha je molitvenika olakšati slijepim osobama produbljivanje i učvršćivanje vjerskog znanja kako bi mogli pojedinačno i u zajednici molitvom i pjesmom Boga slaviti", kazao je pročelnik Katehetskog ureda Petar Jukić.

Molitvenik je strukturiran tako da nakon donesenih uvodnih misli o molitvi u kršćanskom životu slijedi pet poglavlja i to Opće molitve, Misno slavlje, Pobožnosti i prigodne molitve, Kršćanski nauk i Pjesme.

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u predgovoru spomenutog molitvenika, između ostalog zahvalio je Katehetskom uredu i svima zaslužnima za prvo tiskanje ovoga molitvenika namijenjenog slijepim osobama.

"Svim moliteljima koji se poslužite ovim molitvenikom želim da budete od Boga uslišani i sve vas preporučujem zagovoru Djevice Marije, koja je molila i slavila Boga cijelim svojim bićem", kazao je Puljić.

Katehetski ured će svim slijepim osobama katolicima, koji se služe Brailleovim pismom, darovati jedan primjerak ovoga molitvenika.