Miralem Galijašević
0

"Prvi ćemo od kantona izaći iz krize"

SRNA
Premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Miralem Galijašević izjavio je da bi Program mjera štednje koji je usvojila kantonalna vlada, prva u Federaciji BiH, te realizacija Programa mjera iz oblasti privrede za ublažavanje posljedica globalne ekonomske krize, trebalo da doprinesu da ovaj kanton prvi izađe iz krize u ovom entitetu.

"S obzirom na to da je privreda ZDK najvećim dijelom bazna, teška industrija, recesija je među prvima pogodila privredu našeg kantona. Nadam se, međutim, da će velike kompanije naći načina u prevazilaženju krize, u čemu im Vlada nudi svoju pomoć i vjerujemo da ćemo i prvi izaći iz krize", rekao je Galijašević za "Nezavisne novine".

Galijašević je rekao da je kantonalna Vlada odlučna da provodi restriktivnu politiku javne potrošnje sa čvrstim budžetskim ograničenjima, pojača kontrolu upotrebe budžetskih sredstava i uskladi budžetsku potrošnju sa ostvarenjem prihoda, kako bi zadržala likvidnost budžeta i ispunila ustavne obaveze kantona. 

"Naše antirecesijske mjere se sastoje od 16 vrsta podsticaja, subvencionisanja, regresiranja i kreditiranja. Drugi vid mjera je upravljanje prirodnim resursima, javnim dobrima i koncesijama, a treći restrukturisanje u privredi, privatizacija, kontrolne funkcije i promocija", rekao je Galijašević.

On je pozvao sve privrednike da apliciraju za sredstva kreditnogarancijskog fonda, čija kamata trenutno iznosi 4,06 odsto.

Galijašević je pohvalio mjere štednje koje su usvojene u Republici Srpskoj i koje su, kako je rekao, potkrijepljenje činjenicama.

"Mislim da Republika Srpska ima dobar program mjera iz oblasti privrede i ublažavanja krize, jer ima konkretna sredstva, za razliku od Federacije BiH, gdje nema novca", kazao je Galijašević.
Galijašević je rekao da za većinu protesta radnika na području tog kantona nije odgovorna kantonalna Vlada, ali da svako obraćanje nezadovoljnih saslušaju i koliko mogu na njega odgovore.