{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvi bosanskohercegovački umjetnik u rezidentnom programu Fondacije Michelangela Pistoletta

S
22.11.2005. u 15:39
0
0
Prvi bosanskohercegovački umjetnik u rezidentnom programu Fondacije Michelangela Pistoletta
0
Prvi bosanskohercegovački umjetnik u rezidentnom programu Fondacije Michelangela Pistoletta
Mladi bosanskohercegovački stvaralac Aziz Čeho vratio se u Sarajevo nakon četveromjesečnog boravka u umjetničkoj radionici Cittadellarte, projektu jednog od najprestižnijih umjetnika današnjice Michelangela Pistoletta.
Kao rezultat dugogodišnje saradnje između Fondazione Pistoletto i Projekta Ars Aevi, u periodu od 1. jula do 31. oktobra mladi bosanskohercegovački umjetnik Aziz Čeho boravio je u Bielli, gradu na sjeveru Italije. Tamo je učestvovao u četveromjesečnoj umjetničkoj radionici UNIDEE, koju svake godine organizuje Fondacija Michelangela Pistoletta u njegovom «gradu umjetnosti» (Cittadellarte). Ovaj prestižni svjetski umjetnik, koji je također i jedan od prvih osnivača Kolekcije Ars Aevi i veliki prijatelj Sarajeva i Bosne i Hercegovine, ovom radionicom omogućuje mladim umjetnicima iz cijeloga svijeta da, kroz upoznavanje raznih kultura i ekspertnih područja, razviju vlastite projekte bazirane na problemima društva u kojem žive i njegovoj pozitivnoj transformaciji.

Za 2005. godinu Ars Aevi je kao selektora pozvao profesora sarajevske Akademije likovnih umjetnosti Stjepana Roša koji je za učešće u ovom rezidentnom programu odabrao Aziza Čehu, apsolventa Akademije na odsjeku za produkt dizajn. Na taj način je po prvi put jedan bosanskohercegovački umjetnik dobio priliku da učestvuje u ovom prestižnom projektu.

Čeho je tokom četveromjesečnog boravka učestvovao na brojnim seminarima i workshopima koje su vodili eksperti iz različitih oblasti, od umjetnosti do ekonomije. Sam Michelangelo Pistoletto bio je veoma zainteresovan za rad mladih umjetnika i uvijek raspoložen za razgovor o njihovom radu i napretku. Mladi stvaraoci su također imali priliku da u sklopu radionice učestvuju u jednom od pratećih programa Venecijanskog bijenala. U toku ovog studijskog boravka Aziz Čeho ostvario je nekoliko video projekta a njegova saradnja sa Fondacijom Pistoletto će se nastaviti u procesu realizacije njegovog slijedećeg projekta, Memento Vivere.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: