BiH
0

Prvi biospeleološki simpozij u BiH

Sarajevo-x.com
Prvi biospeleološki simpozij u BiH, na kojem će biti osnovano Biospeleološko društvo u BiH, bit će održan 8. i 9. novembra 2008. u okviru obilježavanja dvadesete godišnjice postojanja Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu (INGEB).

Ciljevi Simpozija su okupljanje istaknutih naučnika i stručnjaka za biologiju podzemlja iz BiH i regije, edukacija studenata prirodoslovnih nauka i stvaranja budućeg kadra osposobljenog za zaštitu osjetljivih ekosistema i biološke raznolikosti. Također, namjera je razvijanje međudržavne saradnje oko sličnih interesa, kao i nevladinih subjekata koji mogu biti partner vladinim institucijama u zaštiti krša.

Rad skupa odvijat će se kroz teoretska izlaganja i radionicu za studente. Predavanja istaknutih naučnika i stručnjaka iz ekologije i genetike biljnog i životinjskog svijeta krša, geologije, te hidrologije podzemnih voda održat će se 8. 11. u Kongresnoj sali hotela Astra Garni, Kundurdžiluk 2, u Sarajevu s početkom u 9.00 sati. Praktični dio skupa odvijat će se u Zaštićenom pejzažu Bijambare, 9. 11. s početkom u 9.00 sati ispred Planinarskog doma “Bijamabare”, a radni dio nastavit će se u špilji.

INGEB je jedinstvena javna naučna ustanova u Bosni i Hercegovini čija je osnovna djelatnost naučnoistraživački rad u molekularnoj genetici, genetičkom inženjerstvu i biotehnologiji usmjeren na unapređenje i zaštitu ljudskog zdravlja, prirodnih resursa, te očuvanje rijetkih i ugroženih vrsta u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina po bogatstvu biljnog i životinjskog svijeta krša jedna je od vodećih zemalja u svijetu. Nakon osnivanja Zemaljskog muzeja, 1888. stvara se zbirka podzemne faune, a osnivač prirodoslovnog odjeljenja, Viktor Apfelbeck (1859-1934) bio je jedan od najuglednijih stručnjaka te vrste u Evropi.