Završna faza radova
117

Prvi bh. centar za autizam bit će otvoren 2. aprila iduće godine u Tuzli

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Centar za autizam, kao prva specijalizirana ustanova ovakve vrste u Bosni i Hercegovini, trebao bi biti otvoren 2. aprila iduće godine u Tuzli. Radovi na njegovom formiranju došli su do završne faze, a svi građevinski poduhvati završeni će biti u decembru 2020.

Osobe s dijagnosticiranim autizmom iz tuzlanske regije od 2015. godine čekaju na formiranje centra koji će njima i njihovim roditeljima biti od velike koristi. Nakon brojnih previranja radovi na rekonstrukciji objekta u kojem će centar biti smješten intenzivirani su koncem prošle godine, a građevinski poduhvati su na pragu druge, ujedno finalne faze projekta.

"U proteklom periodu kroz prvu fazu projekta izvedeni su teški građevinski radovi. Postojeći objekt je bilo neophodno učvrstiti i ustabiliti za što je izgrađeno više od 40 nosivih stubova, a gornji sprat je u potpunosti srušen te je izgrađen novi sa adekvatnim krovom. Također, izgrađen je i jedan dio pratećeg objekta koji ćemo koristiti u radu", kazao je za Klix.ba Meho Sadiković, predsjednik Udruženja Urdosa.

Pandemija utjecala na radove Cjelokupna izgradnja i uređenje trebali su biti završeni do danas, međutim pandemija koronavirusa u određenoj mjeri usporila je završetak radova u tuzlanskom naselju Bukinje. Novac za drugu fazu projekta Vlada Tuzlanskog kantona je odavno osigurala, a izvođač radova je prije nekoliko dana uveden u posao, s obzirom na to da je ugovor već potpisan.

"Kroz prvu fazu projekta bit će izvršeno unutrašnje i vanjsko uređenje zgrade, postavit ćemo prozore i vrata, završnu fasadu sa izolacijom, elektro-instalacije, a uvest ćemo i vodu te grijanje, uz specijalne podloge za bezbjedno kretanje štićenika", istaknuo je Sadiković.

Grad Tuzla također je osigurao 25.000 maraka za priključenje centra na sistem daljinskog grijanja, a dodijelit će i još dva prateća objekta koji se nalaze u neposrednoj blizini.

Meho Sadiković (Foto: A. K./Klix.ba)
Meho Sadiković (Foto: A. K./Klix.ba)

Prva specijalizirana ustanova za rehabilitaciju i obrazovanje djece i osoba s ovim razvojnim poremećajem u našoj zemlji štićenike bi trebala primiti 2. aprila iduće godine, na Međunarodni dan svjesnosti o autizmu.

"Imamo sasvim dovoljno vremena da završimo sve aktivnosti do tog dana kako bismo mogli uvesti prve štićenike u centar koji će biti internatskog tipa, a omogućit će kvalitetan proces rehabilitacije u skladu sa svjetskim standardima", ističe Sadiković.

U našoj zemlji do danas nije uspostavljen referalni centar za autizam, a to će biti omogućeno formiranjem centra u Tuzli. Specijalistički tim nudit će mogućnost rane detekcije autizma i adekvatne rehabilitacije.

Centar će pružati 24-satni boravak za osobe koje su bez roditeljskog staranja i žive u Bosni i Hercegovini, a bit će osiguran i dnevni boravak za sve ostale s dijagnosticiranim autizmom.

Kreiranje zakona

Interresorna grupa Vlade Tuzlanskog kantona trenutno radi na kreiranju nacrta zakona kojim će biti omogućeno formiranje javne ustanove centra za autizam, a uz to će se izraditi i pravilnik rada te sistematizaciju radnih mjesta.

"U ovom segmentu ogromnim minusom smatramo to da roditelji djece s autizmom nisu uključeni u kreiranje zakona. Zbog toga se bojimo da ne dođe do određenih manjkavosti jer jedan ovakav dokument u potpunosti mora biti u službi zaštite djece s autizmom i njihovih porodica", nastavlja Sadiković.

Vrijednost cjelokupnog projekta izgradnje i formiranja centra za autizam je veća od milion konvertibilnih maraka. Za depadans je ranije utrošeno nešto više od 300.000 KM, prva faza projekta koštala je okvirno 230.000 KM, dok je za drugu osigurano 402.000 maraka. Također, bit će potrebna i dodatna ulaganja od okvirno 250.000 KM za nabavku specijalizirane opreme za rad sa autističnim osobama.