BiH
0

Prvi avion Germanwingsa sletio u Sarajevo

FENA
Njemački avioprijevoznik Germanwings uspostavio je u subotu redovnu liniju na relaciji Keln/Bon - Sarajevo - Keln/Bon, a letovi će se obavljati dva puta sedmično, srijedom i subotom.

"Otvaranje ove aviolinije najviše će obradovati turiste i poslovne ljude i doprinijeti daljnjem razvoju ekonomskih odnosa između Njemačke i BiH", istakao je ekonomski savjetnik Njemačke ambasade u BiH Matthias Heinz prilikom svečane promocije prvog leta ove aviokompanije na Međunarodnom aerodromu Sarajevo (MAS).

U BiH civilna avijacija, kako je dodao, ima veliki potencijal i Njemačka je zainteresirana da podrži daljnji razvoj tog sektora. Za obje zemlje, kazao je Heinz, izuzetno je važno da imaju jeftin, brz i pouzdan prijevoz.

Dobrodošlicu novoj kompaniji izrazio je komercijalni direktor MAS-a Enes Šćeta koji je istakao da civilni aviopromet pomaže i pokreće pozitivne ekonomska kretanja što za našu zemlju ima veliki značaj.

Međunarodni aerodrom Sarajevo, naglasio je Šćeta, ima privilegiju da pružanjem svojih usluga doprinese napredku BiH i poboljša naše veze sa svijetom.

Predstavnici Germanweingsa Stefan Betz i Andreas Engel kazali su da je ova aviokompanija osnovana prije 5,5 godina i da je locirana u najrazvijenijim njemačkim regijama.

Trenutno lete na 65 evropskih destinacija, a flotu čine 29 aviona tipa Airbus A319. U prošloj godini prodali su osam miliona karata i ostavarili prihod 630 miliona eura. Najniža cijena karata je 19 eura, a 95 posto karata se proda preko interneta.

Oni su najavili letove Germanwingsa i za Štutgart od oktobra ove godine.

Prvi avion Germanwingsa sletio je na Međunarodni aerodrom Sarajevo u subotu u popodnevnim satima gdje je prošao “vodeno krštenje”.