BiH
0

Prvenstvo BiH u aeromodelarstvu

FENA
Na Medenom Polju kod Bosanskog Petrovca održano je 51. prvenstvo Bosne i Hercegovine u aeromodelarstvu u klasama F1A (modeli jedrilica), F1B (modeli na pogon gumom) i F1C (modeli na pogon SUS motorima) za seniore i u klasi A1 (modeli jedrilica za podmladak) za juniore.

Nastupile su ekipe iz Bihaća, Banja Luke, Laktaša, Mostara, Prijedora, Sarajeva, Visokog i Zenice.

U seniorskoj konkurenciji, u sve tri discipline, najbolji su bili predstavnici Aero kluba iz Visokog. Njihova pobjeda je očekivana jer ova ekipa čini okosnicu reprezentacije BiH, aktuelnog evropskog prvaka u klasi F1B i bivšeg prvakasvijeta u klasi F1C.

U juniorskoj konkurenciji ponovo su zablistali juniori iz Aero kluba ULL Banja Luka – Laktaši u sastavu Tomašević Marko, Bajić Nemanja i Mitrović Marko. Ista ekipa uspješno predstavila Bosnu i Hercegovinu na nedavno završenom Juniorskom prvenstvu koje je održano u Zrenjaninu (Srbija). Drugo mjesto osvojila je ekipa aerokluba Krila Sarajeva, a treće Bihać.

Pored prvenstva na Medenom polju je održan i 25.memorijal „Izet Kurtalić“, takmičenje koje već dugi niz godine Međunarodna Federacija Aeroklubova FAI (Federation Aeronautique Internationale) boduje za Svjetski Kup.

Prvo mjesto u klasi F1A osvojio je Tarik Jusufbašić (BiH), u klasi F1B Ivan Kolić (Srbija), a u klasi F1C Truppe Reinhard (Austija).

Nastupila su 72 takmičara iz šest zemalja: Austrije, Hrvatske, Holandije, Japana, Srbije i BiH.