Saznaje Klix.ba
135

Prve vakcine protiv korone u BiH stižu najkasnije do 10. februara

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Agonija oko nabavke vakcina protiv koronavirusa u našoj zemlji mogla bi se okončati vrlo skoro. Prve doze vakcina uskoro bi trebale doći i do naših zdravstvenih ustanova.

Kako saznaje portal Klix.ba Bosna i Hercegovina treba da do 18. januara izrazi spremnost za prijem vakcina protiv koronavirusa iz COVAX programa u kojem su odnedavno i vakcine kompanije Pfizer.

Prva isporuka toliko čekanih vakcina u našu zemlju trebala bi doći krajem ovog mjeseca ili početkom narednog, a najkasnije 10. februara.

Vakcine će dolaziti sukcesivno, u manjim pošiljkama svake sedmice.

Kako saznaje naš portal krajem januara bit će nabavljeni i posebni frižideri koji su neophodni za skladištenje nekih od tipova vakcina, posebno ovih Pfizerovih koje su prve odobrene širom svijeta.

Isporuke vakcina protiv koronavirusa u okviru programa COVAX, kojim koordinira Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za podršku manje razvijenim zemljama, trebala bi započeti ovog mjeseca, saopćeno je danas.

Ovu informaciju potvrdila je za Reuters zvaničnica WHO Kate O'Brien rekavši da bi isporuka trebala početi do kraja januara. Ukoliko dođe do određenih proceduralnih poteškoća, isporuka se može očekivati početkom i sredinom februara.

"Potrebno nam je oko sedam milijardi dolara da bismo isporučili dovoljno vakcina u ove zemlje do kraja 2021. godine. Preko programa COVAX je već prikupljeno oko 6 milijardi od ukupno 7 milijardi dolara", kazala je O'Brien u svom online obraćanju.