Obavezujuća odluka za BiH
159

Prve reakcije iz RS-a na presudu Suda u Strazburu, DNS smatra da je to pokušaj majorizacije Srba

B. R.
Nenad Nešić, predsjednik DNS-a (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nenad Nešić, predsjednik DNS-a (Foto: I. Š./Klix.ba)
U DNS-u su nezadovoljni posljednjom presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu kojom se Bosna i Hercegovina obavezuje na formiranje jedne izborne jedinice pri izboru Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.
Optužili su "građanske unitariste" da su potpuno "majorizirali" Hrvate i da su izabrali "lažnog člana" Predsjedništva te da to žele učiniti i Srbima.

"Ako je tačno da je Evropski sud za ljudska prava po apelaciji Slavena Kovačevića, savjetnika (predsjedavajućeg Predsjedništva) Željka Komšića (DF) utvrdio da su ugrožena njegova prava, onda je jasna intencija da se pod plaštom građanskog majoriziraju i Srbi i da se i njima biraju predstavnici", konstatirali su.

U DNS-u tvrde da većina država nije primijenila Protokol 12 Evropske konvencije za ljudska prava, a na koji se Sud pozvao u presudi. Smatraju da se pozivanjem na ovaj protokol, kako su saopćili, atakuje na dejtonsku strukturu Bosne i Hercegovine i njeno unutrašnje uređenje.

"Sačekat ćemo da vidimo šta tačno piše u odluci, ali bez obzira šta piše, jedno znam - Republika Srpska i srpski narod nikada neće dozvoliti da im drugi biraju predstavnike. Bosna i Hercegovina neće i ne može postojati na unitarističkim i centralističkim temeljima", poručio je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

Prema njegovim riječima, za žaljenje je što u Bosni i Hercegovini postoji grupa ljudi kojima je važnije da drugima nanesu štetu i da komšiji crkne krava, nego da grade društvo tolerancije i uvažavanja.

"Nijedan odgovoran i pametan čovjek nikada neće zadirati u nacionalno biće drugih i većinsku volju drugih kolektiviteta. Kakav čovjek moraš biti da te ne prihvata tvoj narod, a ti onda tužakaš svoj narod ne bi li bio nametnut voljom drugih naroda", naveo je.

Nešić je "raznim slavenima kovačevićima poručio da je RS vječna, a da su likovi poput njih prolazni".

"Bosne i Hercegovine ima onoliko koliko se svi u njoj osjećaju komotno i ravnopravno, a ugrožavanje volje 1,2 miliona Srba iz RS-a ne pruža takve osjećaje" dodaje.

Očekuje da će sve stranke iz RS-a imati isti stav, "braneći pravo RS da bira svog člana Predsjedništva", saopćili su iz DNS-a.

Podsjećamo, presude Evropskog suda za ljudska prava su obavezujuće, pa i ova po Kovačevićevoj apelaciji. Za apelanta Kovačevića ova presuda je potvrda da ne može postojati legitimno predstavljanje naroda.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je izrazio žaljenje to što "nas iskustvo uči da presuda ne znači da će automatski biti provedena". Njegov stranački kolega Saša Magazinović je pozvao da se razgovara o primjeni presude.