Upriličene priredbe
10

Prvačići u Tuzlanskom kantonu započeli najljepše životno razdoblje

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Školsko zvono danas je u 88 osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu označilo početak školske godine za 4.233 prvačića. U školske klupe u Tuzlanskom kantonu danas je sjelo 258 prvačića manje nego lani.

U pratnji roditelja đaci prvaci su danas stigli pred tuzlanske osnovne škole, a nakon kratkog upoznavanja i prigodnog programa sjeli su u školske klupe i time otvorili jedno novo i zasigurno uzbudljivo poglavlje svog života.

Svečano je danas bilo i u Osnovnoj školi Mejdan gdje je za prvačiće upriličena priredba dobrodošlice.

Kako bi roditeljima bio olakšan početak prve školske godine, Vlada Tuzlanskog kantona za sve prvačiće je osigurala besplatne udžbenike.

Također, u spomenutoj osnovnoj školi za mališane čiji roditelji nisu zaposleni, ili eventualno jedno od njih radi, posredstvom donatora osigurani su školski pribor i torbe.

"Sve smo pripremili u toku ljeta kako bismo roditeljima olakšali početak školske godine. Inače, u ovu osnovnu školu je upisano 40 prvačića, što je u odnosu na prošlu godinu za njih osam više. Imamo dva odjeljenja i veoma smo sretni jer su djeca jutros ušla u školske klupe", kazala je direktorica Osnovne škole Mejdan Sanela Jaganjac.

Osim u Osnovnoj školi Mejdan, besplatne udžbenike će dobiti i ostali prvačići u kantonu.

"Ove godine omogućena je i nabavka 330 kompleta udžbenika za učenike petih razreda, prvenstveno za one koji su u stanju socijalne potrebe. Također, imat ćemo i po dva udžbenika za ostale učenike istog razreda. Ovaj trend treba nastaviti i u idućim godinama, kako bismo svim učenicima omogućili besplatne udžbenike", rekao je za Klix.ba kantonalni ministar obrazovanja Zlatan Muratović.

Vlada TK ove godine implementira i 3.500.000 KM u infrastrukturne projekte u osnovnim i srednjim školama, a zbog trenutnih građevinskih radova nastava je do 17. septembra prolongirana u Osnovnoj školi Podorašje.

Ukupno govoreći, u ovom kantonu djeluje 89 osnovnih i 31 srednja škola, a u prvi razred srednje škole krenulo je 4.049 učenika.