BiH
236

Prvačići u KS dobit će engleski jezik i informatiku: Roditelji nemaju razloga za brigu

Piše: Š. B.
U Kantonu Sarajevo usvojen je novi nastavni plan i program osnovnog obrazovanja prema kojem će djeca koja u školskoj 2016/2017. godini upišu prvi razred dobiti dva dodatna predmeta engleski jezik i informatiku, a pored ovoga, broj časova tjelesnog i zdravstvenog odgoja bit će povećan sa dva časa sedmično na tri.

Kako su nam kazali iz Kantonalnog ministarstva obrazovanja, nauke i mladih, ova reforma je bila prijeko potrebna, a neće dodatno opteretiti đake prvake, što bi trebalo umiriti strahove roditelja.

Učenici će imati priliku, pored drugih predmeta, izučavati i ova dva ključna predmeta kroz igru i zabavu.

Dodatna fizička aktivnost će obradovati učenike

"Presretni smo uvođenjem dodatnog časa tjelesnog odgoja, budući da se trudimo djecu što više uključiti u fizičke aktivnosti i rekreaciju, a što manje ih ostaviti da sjede u klupama. Ovo će ih sigurno obradovati", komentariše Aida Jerlagić, potpredsjednica Udruženja učitelja KS.

Kako kaže Jerlagić, djeca su svakako upoznata s informatikom i stranim jezicima još od najranije dobi, a u školi će imati priliku kroz zabavu i igru se bliže upoznati s predmetima.

"Djeca će dobiti nove sadržaje, što njihov uzrast i zahtijeva. Potrebno im je konstantno mijenjanje aktivnosti, tako da će ovo služiti više kao rasterećenje. Roditelji se ne trebaju plašiti da će djeca biti preopterećena ili da će imati više obaveza u školi ili kod kuće", kaže Jerlagić.

Učitelji su glavni nosioci reformskih procesa, a do sada su se uspješno izborili sa svim. Oni su ti koji žele stjecati kompetencije i znanje kako bi ga prenosili djeci.

Informatiku će učenicima predavati učitelji koji će tokom posljednje sedmice augusta proći individualnu, kao i grupnu edukaciju s profesorima Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu te su sigurni kako će ovo biti sasvim dovoljno vremena kako bi se nastavnom kadru pružila adekvatna obuka.

Jednostavni sadržaji prilagođeni uzrastu

"Predmet informatike u prvom razredu osnovne škole bit će zasnovan na sadržajima preventivne prirode iz ove oblasti, kao naprimjer 'kako pravilno sjediti za kompjuterom' i slično. Dakle jednostavni sadržaji, nikakvi softverski programi ne dolaze u obzir", rečeno nam je iz Ministarstva.

Novost je i uvođenje engleskog jezika u klupe prvačića, kao i dodatni čas tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

Iz Ministarstva posebno naglašavaju kako ovo ne znači tri dodatna predmeta te ističu kako je, kada je riječ o tjelesnom i zdravstvenom odgoju dodan još samo jedan čas sedmično. Smatraju i kako je djeci potrebno više kretanja kako bi se borili protiv sve većeg broja pretile djece.

Bez pauze u izučavanju stranog jezika

Uvođenjem engleskog jezika prate se svjetski trendovi te se preskače nepotrebna pauza između učenja jezika u vrtiću i ponovnog nastavka u trećem razredu.

Do sada je u predškolskom obrazovanju bio predviđen engleski jezik, a u osnovnom su učenici ovaj predmet dobijali tek u trećem razredu.

Iz Ministarstva smatraju kako je pauza od dvije godine u učenju stranog jezika u dobi kada dijete najviše i najbolje "upija", neprihvatljiva, stoga su se i odlučili na ovakav potez.

Zajedno s ovim ukinute su vannastavne aktivnosti koje prema analizama nisu davale nikakve rezultate, niti su se odvijale na adekvatan način.

"Ovo je jedna veoma kvalitetna i pozitivna promjena koja će doprinijeti kvalitetnijem obrazovanju naše djece", dodaju.

Reforma sistema osnovnog obrazovanja od ove školske godine primjenjivat će se isključivo na području Kantona Sarajevo, iako su i drugi kantoni na području FBiH zainteresovani za slične projekte.