{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvačići u KS dobit će engleski jezik i informatiku: Roditelji nemaju razloga za brigu

19.8.2016. u 22:22
236
69
Prvačići u KS dobit će engleski jezik i informatiku: Roditelji nemaju razloga za brigu
236
Prvačići u KS dobit će engleski jezik i informatiku: Roditelji nemaju razloga za brigu
U Kantonu Sarajevo usvojen je novi nastavni plan i program osnovnog obrazovanja prema kojem će djeca koja u školskoj 2016/2017. godini upišu prvi razred dobiti dva dodatna predmeta engleski jezik i informatiku, a pored ovoga, broj časova tjelesnog i zdravstvenog odgoja bit će povećan sa dva časa sedmično na tri.
Kako su nam kazali iz Kantonalnog ministarstva obrazovanja, nauke i mladih, ova reforma je bila prijeko potrebna, a neće dodatno opteretiti đake prvake, što bi trebalo umiriti strahove roditelja.

Učenici će imati priliku, pored drugih predmeta, izučavati i ova dva ključna predmeta kroz igru i zabavu.

Dodatna fizička aktivnost će obradovati učenike"Presretni smo uvođenjem dodatnog časa tjelesnog odgoja, budući da se trudimo djecu što više uključiti u fizičke aktivnosti i rekreaciju, a što manje ih ostaviti da sjede u klupama. Ovo će ih sigurno obradovati", komentariše Aida Jerlagić, potpredsjednica Udruženja učitelja KS.

Kako kaže Jerlagić, djeca su svakako upoznata s informatikom i stranim jezicima još od najranije dobi, a u školi će imati priliku kroz zabavu i igru se bliže upoznati s predmetima.

"Djeca će dobiti nove sadržaje, što njihov uzrast i zahtijeva. Potrebno im je konstantno mijenjanje aktivnosti, tako da će ovo služiti više kao rasterećenje. Roditelji se ne trebaju plašiti da će djeca biti preopterećena ili da će imati više obaveza u školi ili kod kuće", kaže Jerlagić.

Učitelji su glavni nosioci reformskih procesa, a do sada su se uspješno izborili sa svim. Oni su ti koji žele stjecati kompetencije i znanje kako bi ga prenosili djeci.

Informatiku će učenicima predavati učitelji koji će tokom posljednje sedmice augusta proći individualnu, kao i grupnu edukaciju s profesorima Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu te su sigurni kako će ovo biti sasvim dovoljno vremena kako bi se nastavnom kadru pružila adekvatna obuka.

Jednostavni sadržaji prilagođeni uzrastu"Predmet informatike u prvom razredu osnovne škole bit će zasnovan na sadržajima preventivne prirode iz ove oblasti, kao naprimjer 'kako pravilno sjediti za kompjuterom' i slično. Dakle jednostavni sadržaji, nikakvi softverski programi ne dolaze u obzir", rečeno nam je iz Ministarstva.

Novost je i uvođenje engleskog jezika u klupe prvačića, kao i dodatni čas tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

Iz Ministarstva posebno naglašavaju kako ovo ne znači tri dodatna predmeta te ističu kako je, kada je riječ o tjelesnom i zdravstvenom odgoju dodan još samo jedan čas sedmično. Smatraju i kako je djeci potrebno više kretanja kako bi se borili protiv sve većeg broja pretile djece.

Bez pauze u izučavanju stranog jezikaUvođenjem engleskog jezika prate se svjetski trendovi te se preskače nepotrebna pauza između učenja jezika u vrtiću i ponovnog nastavka u trećem razredu.

Do sada je u predškolskom obrazovanju bio predviđen engleski jezik, a u osnovnom su učenici ovaj predmet dobijali tek u trećem razredu.

Iz Ministarstva smatraju kako je pauza od dvije godine u učenju stranog jezika u dobi kada dijete najviše i najbolje "upija", neprihvatljiva, stoga su se i odlučili na ovakav potez.

Zajedno s ovim ukinute su vannastavne aktivnosti koje prema analizama nisu davale nikakve rezultate, niti su se odvijale na adekvatan način.

"Ovo je jedna veoma kvalitetna i pozitivna promjena koja će doprinijeti kvalitetnijem obrazovanju naše djece", dodaju.

Reforma sistema osnovnog obrazovanja od ove školske godine primjenjivat će se isključivo na području Kantona Sarajevo, iako su i drugi kantoni na području FBiH zainteresovani za slične projekte.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: