{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prva ženska ekspedicija iz BiH ide na Ande

F
23.12.2013. u 10:49
634
6
Prva ženska ekspedicija iz BiH ide na Ande
634
Prva ženska ekspedicija iz Bosne i Hercegovine naredne godine ide na Ande, a cilj je uspon na najviši vrh Huaskaran na 6.768 metara nadmorske visine.
"Ovo je prvi put u istoriji bosanskohercegovačkog planinarstva da grupa žena ide u visoke planine, i to će nesumnjivo uticati na razvoj bh. planinarstva i afirmaciju žene u planini i društvu uopšte", rekla je u izjavi za Fenu članica ekspedicije Hasna Smječanin, čije matično Planinarsko-smučarsko društvo "Energoinvest" priprema njihov odlazak na Ande.

A upravo je žena po imenu Annie S. Pec bila prva koja se popela na Huaskaran.

"Ova Amerikanka je 1908. godine prva zakoračila na sjeverni Huaskaran , a tek 24 godine kasnije uslijedio je uspon na 91 m viši južni Huaskaran", kaže Smječanin.

Ande predstavljaju jedan od najviših planinskih lanaca svijeta, gdje je Cordillera Blanca među najatraktivnijim i najljepšim dijelovima tog masiva. Planina Huaskaran je najviša planina Perua, a ujedno i najviša planina tropskog pojasa planete Zemlje. Sa 6.768 metara nadmorske visine, Huaskaran predstavlja sjeverni dio lanca i to je šesta najviša planina Južne Amerike. Planina ima dva vrha, a to su sjeverni (6.655 m) i južni (6.768 m) Huaskaran, koje dijeli sedlo La Garganta (6.100 m), koje je ujedno i mjesto zadnjeg logora za završni uspon na oba vrha.

Ekipu, koja se priprema za Huaskaran, sačinjava sedam vrhunskih planinarki iz različitih planinarskih društava. To su: Hasna Smječanin, Sanja Mitrović, Emira Hukić (PSD Energoinvest), Dženita Merdan (PD Igman), Aida Mujić (No Comment), Daliborka Strika i Lejla Terzić (PD Željezničar). Sve one imaju dugogodišnje planinarsko iskustvo, koje je stečeno na usponima u Dinaridima, Alpama, Kavkazu i dalekim Himalajima. Većina ih je prošla alpinističku obuku u okviru «Sarajevske škole alpinizma», neke su certificirani planinarski vodiči i sposobni turno skijaši, a sve ih veže ljubav prema planinskim ljepotama.

Na pitanje kako je nastala ideja o organizaciji jedne ovakve ekspedicije, Smječanin kaže da se to dogodilo spontano tokom brojnih zajedničkih boravaka u planinama.

"Definitivna odluka za realizaciju ovog događaja, izbora planine i vrha, donesena je kada je istaknuti bh. alpinist Dragan Ilić Blacky, prihvatio ulogu vođe ekspedicije. Organizator ovog važnog projekta, značajnog za afirmaciju ženskog planinarstva u BiH je Planinarsko-smučarsko društvo 'Energoinvest' iz Sarajeva. Zahvaljujući entuzijazmu njegovih članova realizovane su mnoge aktivnosti na afirmaciji planinarstva, počevši od organizovanja brojnih planinarskih izleta, tura i pohoda, afirmacijom planinarstva među mlađom populacijom, učešća u osnivanju Stanice planinarskih vodiča Sarajevo, do raznih volonterskih akcija, no ovaj događaj je najznačajniji angažman", pojašnjava Smječanin.

Ekspedicija će se realizovati u periodu suhe sezone u Andama s trajanjem od mjesec dana. Uspon na Huaskaran predstavlja težak i zahtjevan psihofizički poduhvat. Za uspon je potrebna izuzetna fizička spremnost i adekvatna aklimatizacija. Osnovne alpinističke vještine su potrebne za savladavanje određenih dionica uspona posebno pri kretanja po glečeru, kao i na opasnosti od lavina.

"Sve članice ekipe će proći kroz zahtjevne pripreme u toku ove zime i proljeća na bh. planinama. Ove pripreme podrazumijevat će samostalno savladavanje tehničkih poteškoća uspona, vježbe bivakiranja, kao i vježbe na sticanju fizičke kondicije i snage za uspon", kaže Hasna Smječanin u razgovoru za Fenu.

Na pitanje kako će osigurati novac za realizaciju ovog pothvata, ona kaže kako članice ekspedicije vjeruju da će potencijalni sponzori prepoznati važnost ovog projekta i pomoći pri realizaciji ovako važnog projekta za bh. planinarstvo.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: