{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prva sjednica Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju BiH i Srbije

F
18.3.2013. u 08:32
0
3
Prva sjednica Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju BiH i Srbije
0
Prva sjednica Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju BiH i Srbije
Mirko Šarović (Foto: Klix.ba)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i potpredsjednik Vlade i ministar vanjske i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Republike Srbije Rasim Ljajić predvodit će delegacije dviju država na prvoj sjednici Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između BiH i Republike Srbije, koja će biti održana danas i sutra u Beogradu.
Prva sjednica Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između BiH i Republike Srbije bit će održana u okviru provođenja Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije, koji je potpisan 27. marta 2009. godine i stupio na snagu 1. aprila 2010. godine, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Delegacije BiH i Republike Srbije bi trebalo tokom prve sjednice Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju da razmatraju ukupnu bilateralnu saradnju, odnosno analiziraju dosadašnji stepen razvoja međusobnih trgovinskih i ekonomskih odnosa, s ciljem intenziviranja ukupne privredne saradnje i unapređenja stranih ulaganja.

Tokom sjednice dvije strane će posebno razmatrati mogućnosti intenziviranja saradnje u oblastima - trgovina, investicije, poljoprivreda, promet i komunikacije, prekogranična saradnja, saradnja u oblasti malih i srednjih preduzeća, saradnja na trećim tržištima, te drugim oblastima od obostranog interesa.

Tokom posjete planirano je da ministar Šarović i ministrica zdravlja Republike Srbije Slavica Đukić-Dejanović potpišu Protokol između Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o međusobnom priznavanju i prihvatanju dokumenata koje su izdali akreditirane laboratorije za robe predmetnog nadzora.

Nakon što je u Beogradu 6. aprila 2012. godine potpisan Protokol između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije o međusobnom priznavanju i prihvatanju dokumenata izdatih od akreditiranih laboratorija za hranu i hranu za životinje biljnog i mješovitog porijekla, ovim protokolom bile bi obuhvaćene vode, dijetetski proizvodi i suplementi koji su u nadležnosti Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: